MyMenu1

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. április 30., szombat

Mese a tizedről - 2. Salamon

Tovább folytatjuk sorozatunkat, melyben arról szólunk, hogy a tizednek -- ahogy azt ma tanítják -- semmi köze a Bibliához. Megfigyelésünk mai tárgya Salamon király lesz. Eredetileg időrendi sorban szerettem volna végigmenni, de ha az Úr mást mutat az embernek, akkor azt követni csak a legjobb lehet... Nézzük meg Salamon gazdagságát.

2011. április 28., csütörtök

Mese a tizedről - 1. Ábrahám

Most egy olyan témába fogok belenyúlni, ami a darázsfészekhez hasonló. Nyugi, van kesztyűm és védőruhám: Isten Igéje és Jézus vére. Előrebocsátom, hogy nem az Isten Lelke által indított, szabad és tiszta szívből történő jókedvű adakozásról fogok beszélni. Hanem ennek egy nagyon ügyes vallásos utánzatáról. A vallásos és a Szentlélek által vezérelt élet között külsőleg lehet, hogy nincs különbség, de a szívben teljesen más dolgok zajlanak: az egyik hálaalapú, a másik megfelelés-vezérelt. Most tehát arról lesz szó, hogy a tizednek -- ahogy azt ma tanítják -- semmi köze a Bibliához...

1% vagy 100%

Valahogy furcsállom a Magyarországi Kunyerátus Egyházat... Ezalatt azokat a "keresztény" vagy "krisztusi" vagy "szeretet" színekben feltüntetett szolgálatokat értem, melyek Isten népén kívüli forrásokra is támaszkodnak. Nekem kissé úgy tűnik, nem olvassák a Bibliát, vagy ha olvassák is, vagy nem értik, vagy még ha értik is, nem igazán élik meg... Tudom, ahhoz egy csöpp hit, bátorság és kockáztatás is kellene, feltenni mindent arra a bizonyos egy lapra: a keresztre.

2011. április 26., kedd

Nyakkendő és kendő

Két prédikátor beszélget. Az egyik öltönyben, a másik csak úgy lazán...

2011. április 25., hétfő

Izsák

Derek Prince: Az önátadás kegyelme c. könyvét olvasva néhány gondolatot osztanék meg, melyekkel azonosulni tudok. Jó látni, ahogy más és más szolgálókat Isten hasonlóképpen vezet el ugyanolyan igazságokra.

Milyen jó a teljes szabadság, mely mégis abból származik, hogy Istentől függünk. Ez a húsvét nagy paradoxonja: az istenfüggőség végtelen szabadsága. Az egész Biblia erről szól. A húsvét is.

2011. április 4., hétfő

Evangélium vagy evangéliumok?

Manapság mindenféle evangéliumról beszélünk: Tamás evangéliuma? Péter evangéliuma? Júdás? Mária? Máté, Márk, Lukács, János? Vagy ha bemegyek a templomba (vagy ma már az interneten is), van napi evangélium is? Most akkor melyik az igazi evangélium? Az talán még csak-csak ismert, hogy Tamásnak, Péternek, Júdásnak vagy Máriának kissé bibis az evangéliuma. De az már kevésbé köztudott, hogy Máténak, Márknak, Lukácsnak, vagy Jánosnak sincs evangéliuma!

2011. április 2., szombat

Hogyan vitatkozzunk?

Életünkben elengedhetetlen, hogy olykor nézetkülönbségeink adódnak. Ilyenkor érvelünk, vitatkozunk. Kétféle vitáról lehet beszélni, az egyik olyan, mint a Nyrt, a másik pedig a Zrt-hez hasonlít. A nyitott vitánál hajlandóak vagyunk eladni és venni a gondolatrészvényeket, míg a zárt vitánál nem adunk és nem veszünk részvényeket mástól (csak a hasonszőrű gondolkozóktól, a klikkünktől). A zárt vita arról szól, hogy nekem igazam van, te tévedsz és ezt be is akarom bizonyítani. De mivel a másik fél is így gondolja, ezért ez egy állóháború, marad az egymás melletti elbeszélés. Miért van ez így és mi a megoldás?