Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2015. július 7., kedd

Az üdvösség sisakja

A héten egy barátom számolt be arról, hogy egy Zala megyei gyülekezetben olyan tanítást hallott, ami azt ecsetelte, hogy bár megkaptuk ingyen Jézusban az üdvösségünket, mégis, csak akkor a miénk, ha mindvégig kitartunk. Amikor rákérdeztem, hogy a kitartást, mint a meglévő üdvösség (a benned levő új Élet) gyümölcsét értette a tanító, barátom azt mondta, nem, hanem, hogy neked kell kitartanod ahhoz, hogy végül tényleg a tiéd legyen az üdvösség.

Ma reggel egy másik Facebook kiírást olvastam, ami szintén ugyanez a jelenség, hogy az üdvösséged csak a végén derül ki. Az üzenetben egy bizonyos tanítót idéznek, de azért ravaszabb a dolog, mert az elején bár elmondják, hogy a szerző hisz az örök élet elveszíthetetlenségében, a cikk mégis azt tárgyalja, hogy neked mit kell tenned, hogy végül is elnyerd a feltámadást.

A cikk úgy kezdődik, hogy:
Jelen tanulmány szerzője kijelenti, és teljes mértékben elfogadja, hogy senki, akit a Krisztusba vetett hite által Isten az Ő törvényszékén egyszer már igazságosnak számított, Krisztus ingyen neki tulajdonított igazságossága alapján, nem térhet vissza korábbi, Isten előtt megigazulatlan állapotába, és nem veszítheti Isten ingyen ajándékát, amely az örök élet.1
Eddig tökéletesen egyetérthetünk vele, mert a tiszta evangélium hangzik el. Ám furmányos módon, mire eljutsz a cikk végére, már éppen az ellenkezőjét állítja: az üdvösséged/feltámadásod végül is a te kitartásodtól függ. Testvérek, a legtöbb tévtanító ugyanígy az evangéliummal kezdi a beetetést, majd utána csavar egyet, és végül ott köt ki, hogy nem lehetsz biztos az üdvösségedben:
„Istenünk méltóknak tartson titeket az elhívásra” (2Tessz 1,11, Károli); és [Pál] tudta, hogy ezt egyedül a cselekedetek alapján lehet elérni.
Ez csak egy idézet a sokból a cikkből. Ez nem más, mint tömény római katolicizmus. Ahol a kegyelem nem az üdvösséget adja oda neked, hanem csak a lehetőséget, hogy jót cselekedve végül is te érdemeld ki. Ez
egy hamis evangélium.

Ugyanaz tehát a taktika az ilyen tanításokban, mint a római katolicizmusban, csak máshogy van megfogalmazva. Róma azt tanítja, hogy a keresztség által el van törölve az eredendő bűnöd,2 de gyakorlatilag mégis ki kell érdemelned a mennybe jutást a sákramentumok és a megfelelő életed által. A protestantizmus köntösébe öltöztetett tévtanok pedig azt mondják, hogy bár Jézus meghalt érted a kereszten, de végül is az üdvösséged rajtad áll. No nem mindig ilyen nyíltan mondják, mert az túl egyértelmű lenne, hanem olykor hosszas magyarázkodás által.

A magyarázós beetető taktika működését hadd szemléltessem egy példával. Amikor járművön haladunk egy adott irányba, és a vezető lefékez, majd megfordul a másik irányba, azt könnyen észrevesszük. Ám, ha egy hatalmas átmérőjű kanyarodó íven fordul meg, akkor szinte észre sem vesszük, szinte úgy hat, mintha egyenesen mentünk volna mindvégig. A legtöbb tévtanító sem egyből nyomja le a torkodon, hogy Jézus keresztje nem elég, hanem fokozatosan csepegteti beléd a kételyt, először az evangéliumot akár tisztán is hirdetve.

Álljon itt egy bizonyság, amit egyszer átéltem még fiatal hívő koromban és Isten megtanított valamire többedmagamal. Néhány tesóval összejöttünk csendes hétvégére. Az egyiknél gitár és egy nagy fehér könyv. Elkezdte a lányoknak mesélni a könyv alapján, miért nem lehetnek biztosak üdvösségükben. A légkör megváltozott és zavar támadt a szívekben. A lányok megrendültek.

Amikor jöttünk hazafelé, sírtak. Imádkoztam. Isten adott nekem egy igét, amit azóta az üdvösség sisakjaként hordom. Ez az ige a

János 5:24
Bizony, bizony, mondom néktek: aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete VAN; SŐT ítéletre SEM megy, hanem ÁTMENT a halálból az életbe.
Ez által az ige által az Úr szolgált a lányok felé és visszatette fejükre az üdvösség sisakját, amitől E.G. White hetednapi adventista hamis prófétanő könyve meg akarta fosztani őket.

Elemezzük csak!
  • örök élete van: jelen idő
  • ítéletre sem megy: jövő idő (tagadás)
  • átment a halálból az életre: perfekt múlt, azaz olyan pontszerű esemény, ami hatással van a jelenre és jövőre, egyszer s mindenkorra megtörtént és nem kell többet megismételni. Jézus "tételesztáj" (elvégeztetett) kiáltása is a kereszten ebben a módban van, mert az áldozat egyszer s mindenkorra megtörtént (forrás: Blue Letter Bible).

Testvéreim, JÁNOS 5:24, tanuljátok meg fejből ezt az igét, és ne engedjétek, hogy bárki megfosszon titeket Jézusban elért tökéletességetektől (célba érkeztetek). És még tanuljátok meg fejből
  • a Zsidók 10:14-et (egyetlen áldozatával örökre tökéletessé tett téged),
  • a 2Korintus 5:21-et (Jézus lett a bűnöd, te pedig Isten megigazítottja vagy) 
  • és az 1János 5:13-at (tudd: örök életed van).

Ma is számos olyan tévtanítás van, ami Jézussal kezdi, majd saját megfeleléseddel végzi (az evangéliumot kikezdi). Sose egyétek meg ezeket. Legyen rajtatok a bukósisak, hogy fejetek meg ne sérüljön emberek csalásától és tévútra csábító ravaszságától.

Legyen fejeden az üdvösség sisakja, és nyugodt lesz az életed.

_________
1 Akit érdekel a forrás, keressen meg emailben és elküldöm neki. Mivel méregről van szó, nem teszem nyilvánosan közzé.
2 Róma keresztség bűneltörlő tanítása természetesen hamis, mert Jézus vére törli el a bűnöd, nem pedig a keresztviz és az emberi ceremónia.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése