Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. május 3., kedd

A nagy vadkomló-irtás

Amikor egy kertet megvásárolunk, megkapjuk a földet a telken levő fákkal, virágokkal, épületekkel, de a földben levő gazzal is. Az új tulajdonos dolga, hogy kigyomlálja a kertet és rendbe tegye. A képen a kerítésre felkúszó igen agresszív, enyhén szúrós szárú vadkomló látható. Látszólag ártatlan kis növénynek látszik a felszínen, de a föld alatt szövevényes, vastag, fás gyökérhálózattal rendelkezik.

Amikor ezt az összegabalyodott gyökér-káoszt megláttam, elszörnyülködtem, te jó ég, ilyen szívós a bűn is a szívünk talajában? Szívünk ugyanis éppen olyan, mint egy kert talaja. Bizony, csalárdabb az mindennél, ki tudja kiismerni?1

Amikor megfogsz egy komlógyökeret, és elkezded kihúzni, azt veszed észre, hogy az egész föld megmozdul. Rájössz, hogy sok-sok gyökér ágazik szét egy törzsből. De meglepődsz, amikor egy gyökeret megfogsz, és az ellenkező irányba indul el: át meg át van szőve a talaj velük. Van, hogy szerencséd van, és kihúzol egyet. Máskor egy felette levő gyökeret kell előbb eltávolítani, vagy egy másik komló gyökerét. Van, amikor eljutottál a kihúzgálással egy darabig, de elakadsz, nem jön tovább. Ilyenkor a fás réteg lejön a gyökérről, de a veleje bennmarad a földben. Használhatsz ásót, és lehet, sikerül az eltávolítás, de ez sem valószínű. Végül marad a metszőolló. A gyökér mélyen ott marad a földben. 2

Szívünkben is ilyen szövevényes a bűn. Az egyik védi a másikat a kiszaggatástól. Büszkeségünk pl. nem fogja megengedni, hogy kitépjék a csalást vagy a csalás eltakarja a házasságtörést, stb. Ám ahogy a komlógyökeret is felszínre kell hozni, hogy kitépjék és a föld megtisztuljon, bűneinket is napvilágra kell hoznia Istennek az Ige által, hogy megtisztulhassunk.3 Pál azt mondja, a törvény célja, hogy a bűn bűnösebbnek látszódjék. A "ne kívánd" típusú parancsok felszítják a kívánságot, hogy meglássuk, mennyire gonoszak vagyunk, mennyire komlós a szívünk. Amúgy csak kis ártatlan növénynek látnánk a bűnt. De Isten mindig a gyökerekkel törődik. Ezért van az, hogy egy kezdő bibliaolvasó ember látszólag bűnösebb életet fog élni, mint egy még nem hívő: a bibliai törvények felszínre hozzák a komló-bűnt, hogy aztán, amikor megijedünk saját gonoszságunk láttán, Isten kegyelme kiszakítsa azt szívünkből Jézus feltámadásának ereje által. 4

Olykor jól jön, ha megállunk a komló kiszedésével néhány napig, és megvárjuk, míg kicsit elszárad. Másnap ugyanis könnyebben jött ki a legyengült gyökér. Ezért van az, hogy Isten sem egyszerre bánik el az összes bűnünkkel. Türelmesen elnézi a bűn-dzsungelt szívünkben, amíg egy vagy néhány adott komlótörzsre fókuszál, hogy eltávolítsa azt. Ugyanakkor az egész kerítést meg kell tisztítani, ha nem akarjuk, hogy visszanőjön egyhamar. Szép sorjában halad Isten is a bűneinkkel.5 Nem a bűntelen ember a keresztény,6 hanem az, akinek életében egy-egy területen először felfordulás, majd javulás tapasztalható. A földet felforgatjuk, kijönnek a bogarak, a férgek, a békák, a kövek, mindenféle szemetek, sörösüveg-szilánkok, műanyagok a gyökér eltávolításakor. A komló-bűnt pedig összeszedik egy talicskába, hogy rakásra hordják és elégessék.

A Bibliában a szemétégető-helyet Gyehennának vagy Hinnóm völgynek nevezik. Jeruzsálemből a Szemét-kapun kijőve oda vitték a szemetet elégetni. Jézus erről a helyről egy példázatot mondott: Ha egyik kezed vagy egyik lábad, vagy egyik szemed visz bűnre, vágd le azt, és égesd el, mert jobb, ha csonkán mész be Isten Országába, mint épen a Gyehennára, az olthatatlan tűzre, ahol férgük nem pusztul el és a tűz nem alszik el.Fontos, hogy itt nem a konkrét végtag levágásáról van szó, hanem arról, hogy meneküljünk olyan helyzetekből, ahol könnyebb kísértésbe esnünk. Isten tehát le akar vágni minden bűnre vivő tényezőt életünkből, hogy megtisztítson, hogy még több gyümölcsöt teremjünk.

Amikor égettem a komlógyökeret, megkönnyebbülés és öröm vett rajtam erőt. Az a gondolat jött belém a komló égetése során – tudom, elég furcsán hangzik –, hogy hálát adok még a pokolért is (ahogy a bibliai szemétégető tűztót a köznyelven ismerik). Isten ezt Sátánnak és angyalainak készítette. Igazságos ítéletének célja, hogy a bűn-komló, ami tönkretette a világot, kinn maradjon a mennyből. Az újjáteremtett világban meg sem fogunk emlékezni itteni bűneinkről.8 Akkor elmondhatjuk: végre megszabadultunk a komlótól! Milyen jó, hogy nem az egész kertet kell felégetni, csak a szemetet! Hogy egy nap meg lesz tisztítva a szívem ettől a szövevényes és makacs bűnhálózattól, mely csak kárt okoz és tönkreteszi életem kertjét, amelyben amúgy más haszonnövények is megteremhetnének Isten számára.

Ugyanakkor nem szabad eltitkolnunk, hogy a tűztóban emberek is lesznek. A mellettünk levő gazdátlan kertben ugyanis burjánzik minden. Az ilyen kertek tulajdonosait meg szokták büntetni. Ez lesz az ítéletnapon is: Isten a vadkomló-ültető Sátánt megbünteti és tulajdonával együtt a tűztóba veti.9 Addig egymás mellett vannak ezen a világon Jézus kertjei és Sátán kertjei. Ha még nem Jézusé szívünk kertje, kérjük meg Jézust, hogy vásároljon ki minket minél hamarabb és kezdje el a tisztogatást a büntetés végrehajtás előtt. A megváltás kivásárlást jelent a bűn és Sátán hatalmából. Ezért hívjuk Őt megváltónak. A megváltás hivatalosan 2000 éve a golgotai kereszten megtörtént. A vételár már kéznél van – ez Jézus vére –, és mivel Ő fel is támadt, Neki van lehetősége arra, hogy még ma, sőt, már most kifizesse vérével bűneidet és megvásárolja szíved kertjét a Gonosztól.

Ó, mennyire várom már, amikor kiköltözöm e bűnös hústestből és nem én, hanem csak a bűneim kerülnek a tűzre. Ami aranyhoz, ezüsthöz és drágakőhöz hasonló tűzálló érték volt életemben, az mind megmarad, a többire nem is lesz szükség, el fog égni.10 A Tulajdonos ugyanis életem végére kipucolja a kertet a szívemben, ahogy megígérte.11

Az az Ő akarata, hogy sok-sok virágot és gyümölcsöt teremjünk és ne gyomot.12 A gyümölcsöt csak Isten belénk költözött Szelleme tudja megteremni bennünk. Ez a gyümölcs a szeretet különféle jellembeli megnyilvánulása, mint: hálás és örvendező szív, megelégedett békesség, hosszútűrés, szívesség, jóság, bizalommal társuló hűség, szelíd alázat és önuralom.13 E gyümölcsök az Istennek átadott és Tőle függő élet kibontakozásának jelei. A tövisek pedig aggodalmaskodásunkból nőnek ki, melyek: az élet gondja-baja, a gazdagság csábítása és mindenféle kívánságok. Ezek megölik a gyümölcstermő magvakat.14 Éppen ezért ezeket távolítja el az Úr az útból, de csak azok életében, akik az Övéi.15 Én se fogok a más kertjében gyomlálni, csak a sajátomban. Az Úr először megvásárolja Sátán kertjeit egyesével, és elkezdi bennük a jó munkát, melyet garantáltan befejez az Ő visszajövetelére. Ha még nem lennél az Övé, kérd hát, hogy vásároljon meg téged is és mentse meg életedet a szemétégetőtől.

Ha Jézus szívünk kertjének tulajdonosa és elkezdte a gyomlálást, nyugodt lehetünk örök életünk felől.

  1 Jeremiás 17:9
  2 Máté 15:18-19
  3 János 1:9
  4 Róma 7:7-8:11
  5 Zsoltár 103:8-18
  6 Jakab 3:2
  7 Márk 9:43-48
  8 Ézsaiás 65:17
  9 Máté 13:40-43; 25:41
10 1Korinthus 3:11-13
11 Filippi 1:6
12 János 15:1-8
13 Galata 5:22-23
14 Márk 4:18-19
15 Zsidók 12:7-11

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

2 bloggeres hozzászólás:

  1. Hű, látom, te is megszenvedtél a komlóval!
    Én is ezen szenvedek már mióta. Egy négyzetméter kertből kijön egy talicskányi komlógyökér.
    Leírásodból úgy veszem ki, hogy te sem találtál egyszerűbb komlókiirtási módot, minthogy felszedd a gyökereket. Metszőollót használtál, vagy puszta erőt?

    VálaszTörlés
  2. Jézusom! Hogy kerültem erre az oldalra??

    VálaszTörlés