Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2023. február 9., csütörtök

Mi a baj a baptista egyházzal (és a hasonló evangéliumiakkal, mint pl. a Golgota)?

A baptista-szerű egyházakkal többször is volt konfliktusom, és az idők során megértettem, hogy ők egyáltalán nem Jézus követői. Az alábbi, angolról fordított írás érthetően elmagyarázza, mi a baj a baptista egyházzal (vagy a Golgotával vagy egyéb evangéliumi közösségekkel), az emberek miért nem születnek újonnan, és miért hamis az ő tanításuk az üdvösség megszerzése és megtartása kérdésében. A Golgota és egyéb evangéliumi gyülekezetek (pl. Vekker, Kegy, stb) sem mások, mint többé-kevésbé elvilágiasodott verziói a baptista egyháznak. Ha ilyen gyülekezetek egyikébe jársz, akkor fontos tudnod az alábbi dolgokat, és fontold meg, hogy egyáltalán újonnan születtél-e. Az örök életed a tét!




Mi a baj a baptista egyházzal?

A. C. Grider
Huntsville, Alabama 

Az elmúlt évek során több mint huszonötször találkoztam nyilvános vitában baptista prédikátorokkal. Úgy érzem, hogy körülbelül annyit tudok a baptista egyházról és tanításairól, mint bárki más. Úgy döntöttem, hogy feltárok néhány dolgot, amit én rossznak tartok ebben a vallási szervezetben.


A baptista egyház ismeretlen Isten Igéje előtt

Az első dolog, ami feltűnik nekem, amikor a baptista egyházzal kapcsolatban írok, hogy a Biblia semmit sem tud róla, és semmit sem mond róla. Így van, a Biblia nem említi a baptista egyházat. A Bibliában nem találod meg, hogyan lehet a baptista egyház tagjává válni. Ki kell lépned a Bibliából, és nem maradhatsz meg Krisztus tanításában, ha bármit is találni akarsz a Baptista Egyházról. Át kell lépned Krisztus tanítását, hogy megtudd, hogyan lehetsz a baptista egyház tagja. Ez természetesen az első dolog, ami nem stimmel.

Jézus azt mondta a Máté 16:18-ban: „Én építem fel az én egyházamat…”. Így nem okoz gondot nekünk, hogy megtaláljuk az újszövetségi egyházat és annak alapítóját a Bibliában. De a történelem (még a baptista történelem is) feljegyzi, hogy az első feljegyzett baptista egyházat John Smythe alapította 1607-ben, aki az anglikán egyház lelkésze volt (Benedict's History of The Baptists, 304. o.). Az első baptista egyházat Amerikában Roger Williams alapította a Rhode Island-i Providence-ben Kr. u. 1639-ben. Láthatjuk, hogy a baptista egyházat rossz ember alapította,hogy az Újszövetségi Egyház legyen. És természetesen, mivel az Újszövetségi Egyháznak Jeruzsálemben kellett épülnie (Ézs 2:2-4; Lk 24:46-49; Zak 1:16; ApCsel 2), a baptista egyházat rossz helyen alapították, hogy az Újszövetségi Egyház legyen. És mivel az első baptista egyházat 1607-ben alapították, rossz időben alapították, hogy az Újszövetségi Egyház legyen, mivel Kr. u. 33-ban alapították. Hogyan lehet bármi hasonlóság egy olyan egyház között, amelyet rossz ember alapított rossz helyen és rossz időben, és az Újszövetségi Egyház között? Sehogy!


Az üdvösség terve

A baptista egyházat nem csak rossz ember indította el rossz helyen és rossz időben, de a baptista egyház által hirdetett és propagált üdvösségterv is téves. Valójában nehéz lenne pontosan meghatározni a baptista egyház álláspontját az Isten gyermekévé válásról. Egyesek azt mondják, hogy az ember imádkozással üdvözülhet. Mások azt mondják, hogy az ember hit által üdvözül, további engedelmességi cselekedetek nélkül. Mások azt mondják, hogy az üdvösség egyedül kegyelemből van. De minden baptista tagadja, hogy az üdvösség a Krisztus iránti engedelmességen keresztül jön, ami őket a Bibliával ellentétbe hozza.

A Zsidók 5:8-9 szerint Krisztus szenvedései által lett az üdvösség szerzője mindazoknak, akik engedelmeskednek neki. Ez elég világos ahhoz, hogy mindenki megértse. De a 2Thesszalonika 1:8-9 szerint is azok, akik nem engedelmeskednek az evangéliumnak, örök kárhozattal lesznek büntetve. Isten tehát azt mondta, hogy az engedelmeseket megmenti, és az engedetleneket megbünteti.

Az üdvösség hit által van, és ezt nem lehet tagadni. Számos szövegrészletet lehetne idézni ennek a ténynek az alátámasztására. A János 3:16, az ApCsel 10:43, az Efézus 2:8-9, és még egy csomó más vers tanúsítja a hit általi üdvösséget. De a „hit” szó sokszor átfogó kifejezés, amikor a Bibliában használják. Az idézett három szakasz a megfelelő eset. Pünkösd napján az emberek hallották az evangélizációt, hittek benne, megbánták bűneiket és bemerítkeztek. Mégis úgy vannak ők leírva, mint akik hittek (ApCsel 2:44; 4:32). A filippi börtönőrnek meg lett mondva, hogy hit által üdvözülhet. Hallotta az igét, és engedelmeskedett neki, beleértve azt is, hogy még az éjszaka ugyanazon órájában bemerítkezett. Ezután hívőként írják le (ApCsel 16:30-34). Tehát engedelmesség kellett ahhoz a fajta hívőség megalapozásához, melyre utalnak. A Kornéliusz házában élő embereknek azt mondták, hogy félniük kell Istent és igazságot kell cselekedniük ahhoz, hogy Isten elfogadja őket. Aztán azt mondták nekik, hogy az Istenbe vetett hit által bűnbocsánatot nyerhetnek (ApCsel 10:43). Ezután azt a parancsot kapták, hogy merítkezzenek be az Úr nevében (ApCsel 10:47).


Az isteni rend

Az 1Krónika 13., 14. és 15. fejezetében olvashatjuk Isten szövetségládájának egyik helyről a másikra való áthelyezését. A feljegyzések szerint egy új szekéren vitték a ládát. Isten már sok évvel korábban megmondta, hogy ne nyúljanak semmilyen szent dologhoz, nehogy meghaljanak. Amikor egy bizonyos helyre értek, az ökrök megbotlottak, és a ládát az a veszély fenyegette, hogy kiesik a szekérből; ezért Uzza megfogta. Az Úr haragja felgerjedt ellene, és úgy megverte, hogy meghalt.

Dávidot aggasztotta a dolog, és elkezdett gondolkodni azon, hogy mi okozta a tragédiát. Arra a következtetésre jutott, hogy Isten azért hozta rájuk a bajt, mert „nem a kellő rend szerint keresték őt” (1Krón. 15:13). Istennek fontos volt, hogy Őt a kellő rend szerint keressék. Ha megnézzük az Újszövetséget a bemerítéssel és az üdvösséggel kapcsolatban, azt találjuk, hogy az kellő (isteni) sorrend minden alkalommal a bemerítés, majd az üdvösség, amikor együtt említik őket. Felsorolom azokat a szentírási helyeket, amelyek a bemerítést és az üdvösséget (vagy annak megfelelőjét) együtt említik, hogy lássuk, mi is valójában az „isteni sorrend”:

Márk 1:4 – „János bemerített a pusztában, és meghirdette a bűnbánati bemerítést a bűnök bocsánatára”. Bemerítés, majd bűnbocsánat.
Lukács 3:3 – „És bejárta az egész Jordán körüli országot, hirdetve a bűnbánati bemerítést a bűnök bocsánatára.” Bemerítés, majd bűnbocsánat.
Márk 16:16 – „Aki hisz és bemerítkezik, üdvözül. Aki pedig nem hisz, az elkárhozik.” Bemerítés, majd üdvösség.
ApCsel 2:38 – „Péter pedig azt mondta nekik: Tartsatok bűnbánatot, és merítkezzetek be mindnyájan Jézus Krisztus nevében a bűnök bocsánatára, és megkapjátok a Szent Szellem ajándékát.” Bemerítés, majd bűnbocsánat.
ApCsel 22:16 – „És most miért késlekedsz? Kelj fel, merítkezz be és mosd le bűneidet, az Úr nevét segítségül hívva.” Bemerítkezés, majd a bűnök lemosása.
1Pét 3:21 – „Hasonló alakban most a bemerítés üdvözít minket (nem a test szennyének eltörlése, hanem jó lelkiismeret keresése Istennél) Jézus Krisztus feltámadása által.” Bemerítés, aztán üdvösség.

A félreérthetetlen isteni sorrend tehát: bemerítés, majd üdvösség. De jön a baptista egyház, és úgy dönt, hogy az isteni sorrend minden alkalommal rossz, és szerintük úgy kell lennie, hogy üdvösség, aztán bemerítés. De vajon az Isten minden alkalommal megfordítaná a helyes sorrendet, amikor az Ő Igéje említi? Az egyetlen következtetés, amit itt le lehet vonni, hogy a baptista egyház téved ebben a kérdésben.


Miért kell bemerítkezni a Bibliában?

Jézus azt mondta, hogy tanítványozzátok és merítsétek be az embereket (Mt. 28:19); Jézus azt mondta: "Aki hisz és bemerítkezik, üdvözül" (Márk 16:16); a bemerítés a bűnök bocsánatára szolgál (ApCsel 2:38); a bemerítés a bűnök lemosására szolgál (ApCsel 22: 16); az emberek Istent igazolják, amikor bemerítkeznek (Lukács 7:29); az emberek elutasítják Isten tanácsát, amikor megtagadják a bemerítkezést (Lukács 7:30); a bemerítkezés azt jelenti, hogy vízből születünk (János 3:5); a bemerítkezés azt jelenti, hogy magunkra öltözzük Krisztust (Gal. 3:27); a bemerítkezés azt jelenti, hogy meghalunk Krisztussal (Róm 6:3); a bemerítkezés az újjászületés része (Titusz 3:5); a bemerítkezés Krisztus egy testébe helyez (1 Kor 12:13); Isten a bemerítkezésben cselekszik az emberen (Kol 2:12); a bemerítkezés parancs (ApCsel 10:48); azért merítkezünk be, hogy új életben járjunk (Róm 6:4); és a bemerítkezés része a Krisztusban való hitnek (ApCsel 19:1-5).

A fentiek fényében miért jön a baptista egyház, és mondja azt, hogy a bemerítésnek semmi köze az üdvösséghez? Miért? Mert a baptista egyház téved ebben a kérdésben. Hajlandónak kell lennünk pontosan azt elfogadni, amit a Biblia mond ezekről a dolgokról, ha azt várjuk, hogy halálunk után a mennybe kerüljünk.


Nézzük tovább a halálos ellentétet

Mk 16:16 Az Isten útja: hit – bemerítkezés – üdvösség. 
Az ember útja: hit – üdvösség – bemerítkezés.
ApCs 2:38 Az Isten útja: bűnbánat – bemerítkezés – bűnbocsánat.
Az ember útja: bűnbánat – bűnbocsánat – bemerítés.
ApCs 22:16 Az Isten útja: bűnök lemosása.
Az ember útja: Pál csak bemerítkezett.
Róm 6:2-4 Az Isten útja: meghalni a bűnnek – bemerítkezni – új életre kelni.
Az ember útja: meghalni a bűnnek – új életre kelni – bemerítkezni.
Gal 3:27 Az Isten útja: ahányan csak – bemerítkeztek – Krisztust öltözték magukra.
Az ember útja: Ahányan csak – Krisztust öltözték magukra – bemerítkeztek.
1Kor 12:13 Az Isten útja: egy Szellem által – bemerítve – egy testbe.
Az ember útja: egy Szellem által – egy testbe – bemerítve.
Kol 2:12 Az Isten útja: meghalni – bemerítkezni – feltámadni Vele együtt.
Az ember útja: meghalni – feltámadni Vele együtt – bemerítkezni.
Mt 28:19 Az Isten útja: tanítvánnyá tenni – bemeríteni – tanítani.
Az ember útja: tanítvánnyá tenni – tanítani – bemeríteni.
Jn 3:5 Az Isten útja: víz – Szellem – belépés Isten Királyságába.
Az ember útja: Szellem – belépés Isten Királyságába – víz (bemerítés).
Tit 3:5 Az Isten útja: megváltott minket – az újjászületés fürdőjével – a Szent Szellem megújításával.
Az ember útja: megváltott minket – a Szent Szellem megújításával – fürdő.
Róm 6:17-18 Az Isten útja: bűnökben – engedelmeskedett – majd szabad.
Az ember útja: bűnökben – majd szabad – engedelmeskedik.

Ismét láthatjuk, hogy vagy a Biblia téved minden alkalommal, amikor ezeket a dolgokat említi, vagy a baptista egyház. A kérdés tehát, hogy kinek higgyünk. Nem lenne jó, ha az emberek egyszerűen hajlandóak lennének elfogadni, amit Isten Igéje mond?


A hívő végleges biztonsága

Van még egy dolog, amiben a baptista egyház téved. Ők azt tanítják, hogy ha egyszer kegyelemben részesül, akkor mindig kegyelemben marad, vagyis a hívő véglegesen biztonságban van. Ebben a témában a baptista egyház három végzetes hibát követ el. Nem ismerik fel, hogy semmissé tehetjük azt, ami által üdvözültünk; nem ismerik fel, hogy az üdvösség feltételes; és nem ismerik fel, hogy mit tehet Isten gyermeke. Vegyük észre ezt a három dolgot:


Le lehet nullázni, ami által üdvözültünk

Hit által üdvözülünk, de némelyek eltérhetnek a hittől (1Tim 4:1).
Kegyelemből üdvözülünk, de némelyek eleshetnek Isten kegyelmétől (Zsid 12:15).
Reményság által üdvözülünk, de némelyek eltávolodhatnak a reménységtől (Kol 1:23).
A vér által üdvözülünk, de némelyek megtaposhatják a vért (Zsid 10:29).
Az Úr által üdvözülünk, de némelyek megtagadhatják az Urat (2Pét 2:1).
Az igazság által üdvözülünk, de némelyek eltévelyedhetnek az igazságtól (Jak 5:19).
A szeretet által üdvözülünk, de némelyek nem maradnak meg a szeretetben (Júd 21).
Az evangélium által üdvözülünk, de némelyek hiába hisznek benne (1Kor 15:1-2).
Az ígéret által üdvözülünk, de némelyek elhagyhatják azt (Zsid 4:1).
Isten által üdvözülünk, de némelyek eltávozhatnak Istentől (Zsid 3:12).
Szellem által üdvözülünk, de némelyek megsérthetik a kegyelem Szellemét (Zsid 10:29).
Kitartás által üdvözülünk, de némelyek nem tartanak ki (Mt 10:22).

Könnyű belátni, hogy Isten szeretete, Isten igazsága, Isten kegyelme, Isten ígérete és minden más dolog, ami üdvösségünkbe beleszól, teljes mértékben attól függ, hogy milyen módon rendelkezünk ezekkel az áldásokkal.


Az üdvösség feltételes

Akkor van üdvösségünk, ha megőrizzük emlékezetünkben (1Kor 15:2).
Akkor vagyunk az Úr háza, ha ragaszkodunk (Zsid 3:6).
Akkor vagyunk szentek, ha megmaradunk a hitben (Kol 1:23).
Akkor vagyunk megtisztulva, ha a világosságban járunk (1Jn 1:7).
Akkor nem bukunk el soha, ha ezeket a dolgokat tesszük (2Pét 1:10).
Akkor vagyunk valóban tanítványok, ha megmaradunk az igében (Jn 8:31).
Akkor fog minket az Atya megbecsülni, ha Krisztust szolgáljuk (Jn 12:26).
Akkor fogunk aratni, ha nem lankadunk el (Gal 6:9).

Nem kell hozzá salamoni bölcsesség, hogy belássuk, hogy ezek az áldások azon alapulnak, hogy mit teszünk értük. Ha teljesíted a feltételeket, nem bukhatsz el. Ha nem teljesítsd azokat, máris elbuktál!


Dolgok, amelyeket Isten gyermeke megtehet

Kieshet Isten kegyelméből (Zsid 12:15).
Félremehet a gonoszok tévedésével (2Pét 3:17).
Eltévelyedhet az igazságtól (Jak 5:19).
Elfordulhat a Sátán után (1Tim 5:15).
Kieshet állhatatosságából (2Pét 3:17).
Elveszhet, ha gyenge (1Kor 8:11).
Elhagyhatja a helyes utat (2Pét 2:14-15).
Elfordulhat a szent parancsolattól (2Pét 2:21).
Beleeshet a kárhoztatásba (Jak 5:12).
Alkalmatlanná válhat (1Kor 9:27).
Kivethetik, mint egy ágat, és elégethetik (Jn 15:1-6).
Lehet olyan, hogy sem forró, sem hideg (Jel 3:14-18).
Megromolhat csalárdság által (Kol 2:8).
Eltávolodhat a reménységtől (Kol 1:23).
Megtagadhatja az Urat, aki megvásárolta őt (2Pét 2:1).
Megsértheti a Szellemet, ha a kegyelem ellenére cselekszik (Zsid 10:29).
Elszakadhat az élő Istentől (Zsid 3:12).
Hiányt szenvedhet Isten ígéretétől (Zsid 4:1).
Hiheti az evangéliumot hiába (1Kor 15:1-3).
Tekintheti szentségtelennek a szövetség vérét (Zsid 10:29).
Eltérhet a hittől (1Tim 4:1).
Elbukhat a hitetlenség ugyanazon példájára (Zsid 4:11).

Ha valaki mindezeket a dolgokat megtenné, akkor is üdvözülne? Ha egy részét tenné ezeknek, akkor is üdvözülne? Ha csak egyet tenne ezek közül, akkor is üdvözülne?


Következtetés

A baptista egyházat rossz személy, rossz időben és rossz helyen indította el ahhoz, hogy újszövetségi egyház legyen. A baptista egyház olyan üdvösségtervet tanít, amely ismeretlen Isten Igéjében. Mindent megtehetsz az Újszövetségben, és mégsem leszel baptista. A baptista egyház nem a kellő (isteni) rend szerint keresi Istent. Ők minden alkalommal megváltoztatják a sorrendet. A baptista egyház elutasítja a Biblia minden szavát a bemerítkezésről. A baptista egyház elferdít minden egyes dolgot, amelyet az Újszövetség mond: ezeket felvázoltam a halálos ellentéteknél. A Baptista Egyház félreértelmez és félre alkalmaz minden szót, amit a Biblia a hívő végleges biztonságáról szóló tanításában mond. A Baptista Egyház semmissé tesz minden dolgot, amit az Újszövetség arról mond, hogy mit tehetünk azokkal a dolgokkal, amelyek által üdvözültünk. A baptista egyház nem veszi figyelembe, hogy az üdvösség feltételes, és attól függ, hogy mit teszünk az ügyben. A baptista egyház figyelmen kívül hagy minden dolgot, amit a Biblia arról mond, hogy mit tehet Isten gyermeke.

Röviden, a baptista egyház azt tanítja, hogy semmit sem kell tenned az üdvösségedért, és hogy semmit sem tehetsz azért, hogy elveszítsd azt. Mindkét oldalon tévednek.

Az igazság őre XXVII, 4, 114–116. oldal. 1983. február 17.


Hagyd el ezeket a hamis felekezeteket, és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése