Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2014. április 18., péntek

Péntek van. De jön már a vasárnap!

Dr. Tony Campolo, egy híres prédikátor elmeséli egy történetét egy kis prédikáció-versenyéről, amelyet egy afro-amerikai gyülekezet idős és bölcs prédikátorával vívott. Ez egy, a Húsvétot megelőző pénteki napon történt. Dr. Campolo elmondja, hogy hogyan adta elő azt a tökéletes, minden részletében jól megalkotott prédikációt. A gyülekezetet tényleg mennyei magaslatokba röpítette. Majd, miután befejezte, leült az idős afro-amerikai pásztor mellé, megpaskolta a térdét, és azt mondta neki: „Na, ezt múld felül, testvér.” Az idős fekete pásztor ránézett, és így felelt: „Figyeld az öreget.”

Egyszerű prédikáció volt. Az idős lelkipásztor halkan kezdte, majd fokozatosan emelte a hangerejét, amíg az egész közönség teljesen csatlakozott, ismételve a kifejezéseket egyöntetűen. A tanítás valahogy így hangzott:
Péntek van...

Péntek van, és az én Jézusom halott a kereszten. Péntek van. De jön már a vasárnap!

Péntek van, és Mária kisírta már a szemeit. A tanítványok elszaladva szétszéledtek, ahogyan a pásztor nélküli nyáj juhai szétszélednek. Péntek van. De jön már a vasárnap!
Ahogy folytatta a beszédet, folyamatosan egyre erősebb hangerővel és hangsúllyal mondta:
Péntek van. A kritikusok látva a világ dolgait, azt mondják: Ahogy a dolgok voltak, úgy is maradnak; semmit sem változtathatsz meg ezen a világon, az ég világon semmit. De azok a kritikusok nem tudják, hogy péntek van. Jön már a vasárnap.

Péntek van, és most azok az erők vannak hatalmon, amelyek elnyomják a szegényeket, és fájdalmakat okoznak a szegényeknek. Péntek van. Jön már a vasárnap!
Campolo elmeséli, ahogy az idős pásztor folytatta ugyanazzal a kifejezéssel fél órán át, majd már egy órán át, majd már másfél órán át:
Péntek van. Jézust már letartóztatták. De jön már a vasárnap!

Péntek van. A tanítványok elbújnak, Péter pedig letagadja, hogy ismerte valaha az Urat. De jön már a vasárnap!

Péntek van. Jézus Izrael főpapja előtt áll, némán, mint valami bárány a vágóhíd előtt. De jön már a vasárnap!

Péntek van. Pilátus úgy véli, hogy kezeit tisztára mosva kikerülhet a bajból. A farizeusok is ott settenkednek körülötte, nevetve és bökdösve egymást jókedvükben. Azt gondolják, három év után végre visszakerült hozzájuk az irányítás, és a helyzet magaslatán állnak. De nem tudják, hogy péntek van! Jön már a vasárnap!

Péntek van. Jézust megverik, kigúnyolják és leköpik. De jön már a vasárnap!

Péntek van. Azok a római katonák Urunk hátát ütik bőrből készített ostorral, mégpedig olyannal, amiből csont-, üveg- és fémdarabok állnak ki. De jön már a vasárnap!

Péntek van. Az Emberfia szilárdan áll, ahogy rányomják fejére a töviskoronát. De jön már a vasárnap!

Péntek van. Nézd, ahogy megy fel a Golgotára, ahogy a vére csöpög a testéből. Nézd a keresztet, ami éppen ráesik a hátára, ahogy megbotlott a teher alatt. Péntek van. De jön már a vasárnap!

Péntek van. Nézd azokat a római katonákat, ahogy éppen beleverik a szegeket az én Uram kezébe és lábába. Halld Jézusom kiáltását: Atyám, bocsáss meg nekik! Péntek van. De jön már a vasárnap!

Péntek van. Jézus lóg a kereszten. Vérzik és haldoklik. De jön már a vasárnap!

Péntek van. Az ég elsötétül, a föld rázkódni kezd, és Ő, aki bűnt nem ismert, bűnné lett értünk. A Szent Isten, aki nem vállalhat közösséget a bűnnel, kiönti igazságos haragját azon a tökéletes áldozati bárányon, aki így kiált fel: Istenem! Istenem! Miért hagytál el engem? Micsoda borzasztó és fájdalommal teli az a kiáltás. Péntek van. De jön már a vasárnap!

Péntek van. Jézus halálának pillanatában a Templomban felülről az aljáig kettészakad az a kárpit, ami elválasztja a bűnös embert a Szent Istentől, mivel jön már a vasárnap!

És azon a 2000 évvel ezelőtti borzalmas napon, Jézus Krisztus, a dicsőség Ura, Isten egyszülött Fia, az egyetlen tökéletes ember meghalt a golgotai kereszten. Sátán azt hitte, megnyerte a csatát. Most bizonyosan elpusztította Isten Fiát. Meghíúsította végül Istennek azt az Éden-kertben mondott próféciáját, és azt a valakit, aki e prófécia szerint hivatott volt Sátán fejét eltaposni. De az a nap péntek volt...

Vasárnap lett. És úgy hajnalban, a hét akkori első napján egy nagy földrengés támadt. De nem csak ez az egy dolog volt, ami megrengett, mert már vasárnap volt. Isten angyala leszállt a mennyből és elgördítette a követ a sír bejáratából. Igen, vasárnap van, és Isten angyala ott ül azon a kövön, a sírt vigyázni hivatott őrök pedig remegnek, mert vasárnap van, és a bárány, amely a vágóhíd előtt még némán állt, most már a Júda törzséből való győztes Oroszlán, mert Ő nincs ott, ahogyan az angyal mondja. Ő valóban feltámadt.

Ez a vasárnap. A megfeszített és feltámadt Krisztus legyőzte a halált, a poklot, a bűnt és a sírt. Ez a vasárnap. És most már minden megváltozott. Most már itt van a kegyelem ideje, Isten kegyelme ki lett öntve azokra, akik látják a Golgotán megfeszített Bárányt. A kegyelem ingyen adatik azoknak, akik elhiszik, hogy Jézus Krisztus meghalt a golgotai kereszten, eltemették és újra életre kelve feltámadt. Mindez azért van, mert ez a vasárnap.
Ahogy a legvégére ért, tüdeje minden erejéből kiáltotta:
MA PÉNTEK VAN!
– és mind az 500-an abban a gyülekezetben visszakiáltottunk egy hangként:
DE JÖN MÁR A VASÁRNAP!
Ez a jó hír, az evangélium, az a hír, amire a világ vár. Ez az egyház reményt adó üzenete. Amikor az élet elkezd rád nehezedni és lenyomni, a mi szavunk az, hogy JÖN MÁR A VASÁRNAP. Amikor az a szeretet, amire számítottál, elhagyott, és úgy érzed, sosem fogod ismerni a szeretetet többé, csak emlékezz, JÖN MÁR A VASÁRNAP. Amikor azon tűnődsz, mi történik iskoláink folyosóin vagy városaink utcáin és terein, és emiatt bosszankodva aggódsz, akkor nekünk el kell mondanunk, hogy JÖN MÁR A VASÁRNAP. Amikor elvesztetted a csodákba vetett hitedet, és nem vársz már többé Istentől nagy dolgokat, akkor csak nézz bele a naptárba, és csak vedd észre, hogy JÖN MÁR A VASÁRNAP. Amikor már annyira távol és mélyen vagy, hogy már nem is emlékszel, szavunk akkor is az, hogy JÖN MÁR A VASÁRNAP.

Igen, rengeteg rossz dolog van ezen a világon. De a reménység az, amiben ki kell tartanunk. Valóban, csak egyetlen remény van, ami átvisz minket még a legsötétebb órákon is. Ugyanaz a remémy, ami annak a Palm Sunday gyülekezetnek a közösségét is felcsigázta. Ez után a mostani vasárnap után tudhatjuk, hogy lesz egy hétfő, egy kedd, egy szerda, egy csütörtök, és végül egy kimerítő és halálközeli péntek. De azon a pocsék napon újra elgondolkozhatunk, és felidézhetjük azt a különleges eseményt, ami sok-sok évvel ezelőtt történt. És akkor szívünkkel-lelkünkkel, és minden porcikánkat beleadva kiálthatjuk majd, hogy:

MA PÉNTEK VAN, DE, HÁLA ISTENNEK, JÖN MÁR A VASÁRNAP!

Ha a vasárnapi győzelmet tartod szem előtt a péntek szomorúsága helyett, nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése