Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2017. május 10., szerda

Miért legyek más, mikor lehetek önmagam?

Napjainkban nagyon elterjedt az a kérdés, vagy gondolat, még keresztények között is, hogy senki ne akarjon megváltoztatni, mert én olyan vagyok, amilyen. Most azt fogjuk megvizsgálni röviden, hogy ez mennyire állja meg a helyét egy Krisztust követő esetében. Vegyük példánk alapjául a következő kérdést, amit facebookon tettek fel:
Miért próbáljak meg másvalaki lenni, ha én vagyok az egyetlen, aki olyan, mint én?
Nos, ha lesz rá lehetőségem, majd szeretnék írni mostanában az új identitás témájában több cikket. Jelen írás csak egy bevezető, egy gyors válasz erre a poszt-keresztény kori individualista kérdésre.

Ezt a kérdést egy misszióban dolgozó lány tette fel. A kérdés alapvetően ott bukik el, hogy azt feltételezi, hogy hívőként még mindig mi élünk, önmagunk éljük saját életünket, néha itt-ott Istennel megspékelve. Nos, Pál szerint (Róma 6:1-11), amikor bemerítkeztünk, meghaltunk Krisztussal és eltemettek vele. Tehát nem én élek többé, hanem Krisztus él bennem (Galata 2:20).

A kérdezőnek igaza van abban, hogy nem kell magunkat megváltoztatni, hogy valaki máshoz hasonlítsunk. Sőt! Ehelyett azt kell elismernünk, hogy megmenekülésünk napján (amikor megtértünk bűneinkből, mert rájöttünk, hogy miattunk, helyettünk és értünk halt meg Jézus a kereszten) vele együtt mi is meghaltunk a kereszten. Jézus azt mondta, hogy meg kell tagadnunk magunkat és még lelkünket is megutálnunk, ha követői szeretnénk lenni. Ez azt jelenti, hogy kihirdetjük önmagunk halálát, és átengedjük magunkat Jézusnak, hogy Ő élje életét bennünk és általunk. (A bemerítkezést egyébként éppen emiatt nevezik hullámsírnak, helyesen.)

Akit érdekel a téma, ennek az új és kicserélt életnek néhány részletét elolvashatja a 2Korintus 5:14-21 részben. De ez az új mennyei identités egy nagyon nagy téma. Az Úr segítsen nekünk felfogni ennek mélységét és gazdagságát!

Mit gondolsz erről? Te eddig hogyan értetted meg, mi történt a kereszten veled és ki lettél Krisztusban? Írd meg kommentben!


Kérd Istent, mutassa meg, mit jelent az új teremtés, és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése