MyMenu1

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. december 28., szerda

GONOSZ!!!

A Thayer lexikon adja a következő, nagyon érdekes és életet megváltoztató definíciót a gonosz szóra az ógörögben, kijelentve és pontosan eltalálva a szó gyökerének lényegét...

πονηρός (e: ponēros)
1) tele munkákkal, bosszúságok, kellemetlenségek, nehézségek
a) munkák által/miatt nyomás alatt van és zaklatott

Akkor mi is a gonoszság?
Gonoszság munkával próbálni elérni azt, amit csakis kapni lehet, méghozzá ingyen. Mivel az elérni kívánt cél nem szerezhető meg és nem érdemelhető ki munkával (hiszen "szigorúan ingyenes"), ez bosszúsággal és nehézséggel jár: az ember nyomás alatt van, mert folyton teljesítenie kell, és emiatt zaklatott. Tipikusan ilyen "szigorúan ingyenes" dolog az Istennel való békesség (de úgy általában véve mindenféle fentről adatott belső nyugalom is).

Jézus szerint is?
A János evangéliuma 6-os és 7-es fejezetben olvashatunk egy hitvitáról Jézus és az emberek között. Jézus szerint nem a morálisan elítélendő "rossz cselekedetek" a gonoszak, hanem már eleve mindennemű olyan irányú cselekedet, melyekkel Isten jóságát próbálják az emberek kivívni maguknak. E hitvita után jelentette ki Jézus: "Azért gyűlöl engem a világ, mert arról teszek bizonyságot, hogy cselekedeteik gonoszak." Tehát nem gonosz cselekedetekről beszél, hanem arról, hogy a jó cselekedeteik Isten előtt utálatosak. Miért? Mert: "Az az Isten dolga, hogy higgyetek abban akit Ő elküldött." Isten azon fáradozik, hogy cselekedetek helyett végre higgyünk már!

Akkor most szeret engem Isten vagy nem?
Ha tehát azt kérdezed magadtól, ma vajon elég jó voltam-e ahhoz, hogy Isten szeret, akkor az a válaszom, hogy Isten szemében ez egy gonosz kérdés. Ha elfogadod Jézus vérét a kereszten, hogy az Ő bűnhődése örökre elrendezte Isten és közted a kapcsolatot, tehát hiszel, akkor Isten szeretete felől nincs kétség életedre nézve. Ha ezt nem hiszed, akkor még bűneidben vagy ítélet alatt (az eddigi törvényszegéseid miatt) és mivel még nem vagy Isten szeretetében, más lehetőség nincs: Isten haragja marad rajtad.

A helyes kérdést kell feltenni
A kérdés tehát nem az, hogy én elég jó vagyok-e az Istennel való kapcsolatomban, hanem az, hogy Jézus befejezett műve és feltámadása elégséges-e számomra az Istennel való teljes kapcsolathoz. Tedd fel kérlek a helyes kérdést, és válaszod meg őszintén: elég neked Isten kegyelme, vagy ez így túl egyszerű, túl megalázó, túl szép, hogy igaz legyen, stb.?

Írásom indítéka és célja 
Bármi is legyen válaszod, ezt a cikket Krisztusért járva követségben írtam, mintha Ő kérne általam: kérve-kérlek, békülj meg Istennel!

Ha kereszténységed Jézusról és nem rólad szól, nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése