Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. december 6., kedd

Vizet kér és bort prédikál!

A kánai menyegző az az ismert történet, ahol Jézus a vizet borrá változtatta. De ez a sztori nem erről szól. Inkább arról, hogy Jézus nem az az Isten, akinek mottója a "vegyük el örömüket" lenne. Sőt! Hányszor képviseltük Őt félre... Pedig Ő éppen az ellentéte annak, amit sokszor hallottunk Róla a szószékről...

A sztori röviden annyi, hogy van az ifjú pár, akiknek a régi közel-keleti szokás szerint egy hét napos menyegzői bulit kellett biztosítaniuk. A hagyomány szerint a buli sikeressége határozta meg az emberek véleményét afelől, mennyire is lesz jó a házasságuk.

Ifjú párunk, ahogy kell, sikeresen el is rontotta. Már az elején úgy tűnt, kifogytak a borból. Hm, jobb, ha össze se házasodtok! Kész csődtömeg vagytok, ha már a menyegzőről se tudtok gondot viselni, hogy fogtok a saját családotokról?

Szerencséjükre meghívták Jézust is, aki természetesen élt a lehetőséggel és megtisztelte őket. Jézus ekkor még csak az "ács fia" titulust viselte, nem volt akkor még vízenjáró csodadoki. Tehát egy ugyanolyan szürke egér volt a tömegben, mint te vagy én.

Amikor tudtára jutott, hogy "nincs boruk", úgy intézte, hogy a vízből mégis csak lett boruk. A részletek (szolgák, kővedrek, stb.) most nem fontos, mert Jézus szándékára vagyok kíváncsi. A lényeg, hogy ott volt Jézus és lett boruk. De mit is csinált Jézus? Csak egy csodát tett, vagy annál jóval többet? Nem árt megnézni a sztori csodát nem tevő "átlagember" szereplőit, és valami érdekesre bukkanunk...

Mert a násznagy mit mondott a vőlegénynek? "Minden ember először a jó bort szolgálja fel, és mikor megittasodtak már az emberek, adja a silányabbat. Te azonban mostanra tartogattad a jó bort." Álljunk csak meg! Itt ez a csődtömeg vőlegény. A saját esküvőjét elrontotta. És mit hall: Te vagy a legszuperebb ember a világon! A legjobban megszervezett menyegző, amin valaha részt vettem, a tied! Ezzel azt fejezte ki a násznagy, hogy a te házasságod bizony fantasztikus lesz! Jézus meg a háttérben ujjong: "Ez az, sikerült megáldanom őt!" Ez Jézus! Ő így gondolkodik rólunk. Meg akar áldani. Örömet akar szerezni neked, mert szeret!

Mi nincs a történetben? Az a tipikus agyalás, hogy "De vajon Isten minket egymásnak rendelt-e vagy sem?" Tök bénák voltak már így is, és egyszerre azt veszik észre, hogy dicsérik őket. Ez az isteni kegyelem! Tipikus Jézus-stílus! Ők tudták, nem az övék a dicsőség, mert gőzük sem volt, honnan került elő a Tokaji. Ha valakik, akkor ők hálásak voltak Istennek, mert totál nem érdemelték. És még azt se tudták, ki volt a "tettes". Bizony, a szeretet nem kérkedik, nem parádézza magát. Jézus úgy intézte, hogy ne derüljön ki: a hivatalosak közül "senki se tudta, honnan lett a bor..."

Még egy tanulság. Mi is a világ mottója? "Először a jót, utána a silányt!" A világ úgy gondolja, először élvezd ki magad a házasság előtt, mert szerintük ez a jó bor. Utána ihatod a silányabbat házasságodban. Szerintük a házasság már csak egy szükséges rossz, egy teher. De mi Jézus mottója? "Ami Nélkülem silány, velem jó!" Mit kommunikált az ifjú párnak a boros csodával? Azt, hogy ha Őt is bevonod, akkor eddigi silány életed után egy fantasztikus házasságod lesz! A bor a Bibliában az öröm jelképe, és Jézus azt mondja, hogy Ő örömtelivé teszi a házasságodat, ha meghívod Őt az esküvődre! Istennek elmondhatod esküvődön: "Ó, Uram, a világ először a jót kínálta, esküvő után pedig a silányat adja, de Te mostanra tartogattad a jót!"

Úgyhogy felejtsük már el ezt a "minden örömöt elvevő" vallásos istenképünket, mert totál nem igaz. Jézus azt mondta: "Aki engem lát, látja az Atyát". Jézus így mutatkozott be, ezt tette első jelként, és tanítványai ezért kezdtek el hinni Benne. Az sem mellékes persze, hogy utolsó jelként odaadta életét mindnyájunkért, hogy e silány életünk után a mennyben felajánlhassa számunkra a jó bort! Mert az igazi menyegző odaát lesz! Ne feledd: a minden becsődölt ember számára elérhető ingyenes újszövetség jelképe a bor: "Ez a pohár bor az új szövetség az én véremben." Ha hiszed, hogy Jézus vére a te bűneidet és kudarcaidat is elmossa ingyen, akkor örök örömed és életed van. A kánai menyegzőn is ingyen volt a bor. Szerinted akkor a menny pénzbe, jóságba és teljesítménybe fog kerülni?


Nálad lett borrá a víz...
Nálad lett borrá a víz,
Holtakat életre hívsz:
Nincs más Isten!
Nincsen más!

Te ragyogod be az éjt,
Te hozod el a reményt...
Nincs más Isten!
Nincsen más!

Jézussal nyugodt lesz a házasságod és örömteli életet élhetsz már itt a földön is!

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése