Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2012. június 11., hétfő

A társkeresés többről szól!

A világban is és az egyházban is rengeteg féle módszert kitaláltak már, hogyan keressünk társat, amelyek valakinél működnek, valakinél meg nem. Ez az egész téma a szerelemmel és a társsal egy olyan bonyolult dolog, hogy az emberek teljesen össze vannak kavarodva. De azt hiszem, itt az ideje, hogy megértsük, miről szól.


Minden Jézusról szól

A Biblia kristálytisztán elmondja, hogy az égvilágon minden Jézusért és Jézus által lett megteremtve: mindenben Ő az első és minden Őbenne áll fenn (Kolossé 1:16-17). Ez alól a párkeresés sem kivétel. Nagy titok ez, de ez az egész szerelem téma Jézus által működik úgy, hogy ő az első is ebben. Mert Őróla szól és azokról az emberekről, akiket Ő eljegyez magának: nem kevesebbre, mint az örök életre! Ha nem így látjuk, ebből csak keresgélés, kudarc, féltékenység, csalódás, és mindenféle zűrzavar lesz. Meg vagyok győződve, hogy helyes önértékelésünk alapja is az, ahogy Jézus, az isteni "vőlegény" keres minket, mint isteni "menyasszonyt" (bármily meglepőnek hangozhat is először, de ez férfiakra is vonatkozik, lásd később).

Talán még sosem gondoltad, hogy a Biblia elején levő Ádám-Éva történet Jézusról és rólad szól? Isten megalkotta Ádámot, és betette őt egy idilli környezetbe, de hozzáillő segítőtársat nem talált. Ádám szomorú volt, és egyedül érezte magát. Isten azt mondta: "Nem jó az embernek egyedül, alkotok hozzáillő segítőtársat" (1Mózes 2:18). Ekkor Isten érdekes módon elkezdett állatokat formálni és ez ember elé vinni, hogy nevezze nevén őket. Tessék? Állatokat visz Isten segítőtársnak, hogy abból válogasson?! Ugye milyen abszurdnak tűnik? Ott áll Ádám egész nap: "Fiú zsiráf, lány zsiráf. Fiú tigris, lány tigris. Csiga? Fuj, nekem ez nem kell!!! Istenem, elég volt ebből, olyat akarok, aki hozzám passzol, aki olyan mint én, de a lelkem hiányát is kielégíti!"

Istennek elég érdekes a humora. Ádámnak nem tetszettek az állatok, és belefáradt ebbe a keresgélős dologba. "Nekem nem csiga kell! Nekem olyan kell, mint amilyen én vagyok! Nekem ember kell!" (Lehet, te is belefáradtál már a keresgélésbe, nekem nem ilyen kell...) Ekkor Ádámot a történet szerint Isten elaltatta, és oldalbordájából megformálta Évát. Utána Isten felébresztette Ádámot és elévitte Évát: "Ez most már testemből való test és csontomból való csont! Asszonyember legyen a neve, mert férfiemberből vétetett!"


A párhuzam

De ez a történet ennél sokkal többről szól: ez egy prófécia, mert a Bibliában minden Jézusról szól! Jézus éveken át kereste a hozzáillő társat, de mindenhol csak bűnösöket és úgymond férgeket, csúszómászókat talált (mi is használjuk egy őrültre azt a szót, hogy "ez egy állat"). Ezért Isten Jézust a golgotai kereszten "elaltatta" és megalkotta belőle a hozzáillő társat! Isten a kereszten műtött ki Jézusból téged! Ott törölte el a bűneidet örökre, te új teremtés vagy. Nem pedig egy állat, egy csúszómászó, egy féreg, egy senki! Micsoda jó hír ez! Az régi bűnös férgecske, csiga, semmirekellő életed elmúlt, nincs többé! Ezután Jézust Isten feltámasztotta a halálból, aki most rád néz, és ezt mondja: "Te most már testemből való test vagy és csontomból való csont. Mennyei ember legyen a neved, mert mennyei emberből lettél kivéve!"

A Biblia Jézust a "második" Ádámnak nevezi, az első "altatás" csak egy előképe volt annak, amit Isten velünk tett a kereszten Krisztusban. Az édenben a történet a pártalálásról tehát nem kevesebbről szól, mint arról, hogy Jézus olyan teremtményeket keresett, akik többek az állatoknál, az angyaloknál és ki tudja még miféle teremtményeknél. És mire felébredt a kereszthalálból, már ott állt előtte a Tökéletes! Értsd meg hát, hogy te nem viziló vagy, nem disznó, nem undorító féreg. Te bizony Jézus Krisztus dicsőséges és tökéletes Menyasszonya vagy! A vele való kapcsolatra lettél teremtve.

Jézusnak nem csiga kell, nem féreg, nem egy bűneiben szomorkodó önmagát állandóan lenéző senki! Neki mennyei kell! Olyan, mint amilyen Ő maga! Amit Isten megtisztított, ne mondd többé tisztátalannak! Miután bűneidből eleged lett és  már egyszer Jézushoz, mint Megváltóhoz jöttél (mert az Atya téged odavonzott Jézushoz), ne mondd magad többé földinek, bűnösnek, tisztátalannak, féregnek, senkinek. Ha abszurnak tartod, hogy Isten először állatokat vitt oda Ádámnak, miért nem tartod abszurnak azt, hogy te férgecskeként közelítesz Jézushoz? Ez a valódi megtérés, hogy végre elhiszed örökre, hogy már nem vagy bűnös, hanem mennyei: Jézus Krisztus dicsőséges Menyasszonya, akire Ő büszke! Hidd el, ez a felértékelő kapcsolat változást is fog hozni életedbe!


Jézushoz illesz!

Engedd, hogy Jézus úgy nézzen rád, hogy "Mindenestől szép vagy kedvesem, semmi hibád sincsen!" (Énekek 4:7) és ne szomorítsd meg Szentlelkét azzal, hogy állandóan korholod magad, miért is nem vagy elég megfelelő a számára. Ő az igazi romantikus vőlegény: az életét adta érted! Ez nem elég, hogy elhidd: "Számomra már tökéletes és elégséges vagy"? Nem az az igazi alázat, hogy magadat sajnálod, hanem az, hogy egyetértesz Jézussal abban, hogy semmi hibád sincsen (még ha tudod is jól, hogy nem érdemled, hogy ezt mondja).

Ha valaminek meg kell halnunk tehát, az az önsajnálat. Nem méltó a mennyei király palotájába. Jézusnak nem jó egyedül lennie. Isten alkotott hozzáillő segítőtársat: téged! Ismerd meg Őt és olvasd a Bibliát! Hadd ossza meg veled a szívét, vágyait, terveit, gondolataid veled kapcsolatban. És légy őszinte vele életed minden területén. Bármit megbeszélhetsz vele, úgy szeret ahogy vagy, és alig várja hogy kiöntsd szíved neki, mert fontos vagy neki. Bár mindent tud rólad, de szeretné a te szádból hallani szíved dobbanásait.


Kövesd Jézust a párkapcsolatban!

Tanuljunk meg először Jézussal randizni, utána a "földi" már igazán gyerekjáték lesz. Hogy ne ajándékozna neked a mennyei Vőlegényed mindent, ha élete sem volt drága érted? De a földi párkapcsolatodban is úgy akar ott lenni, mint a mennyei Vőlegény, aki ajándékként adja neked a földi társadat szeretetéből és öröméből.

Bár a lányoknak könnyebb a dolguk, de ha férfi vagy, akkor is engedd, hogy Jézus "menyasszonyként" kezeljen téged, és lesd el tőle hódítási trükkjeit. Figyeld meg, hogyan bánik veled a bajban, nehézségben, sikereidben, örömeidben. Merj olykor őszinte és gyenge lenni Jézus előtt, mert így fogsz belelátni a hozzád illő társ szívébe is. Ahogy Jézus bánik veled és hűségesen kitart melletted, úgy fogod tudni megtanulni, hogy hogyan kell majd kedvesedet igazán megvigasztalni és szeretettel kezelni.

Mert a társkérdés is, mint minden ebben az életben Jézusról szól.

Nagy titok ez, de ha megérted, nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése