Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2016. augusztus 29., hétfő

Torben Søndergaard tanítványság előadásai

Magam is nagy izgalommal vártam már a dán evangélista, Torben Søndergaard (ejtsd: tóbn szünegár) úgynevezett „Kickstart” szemináriumát, ami sok tekintetben volt különleges. A rendezvényt a Budapesti Autonóm Gyülekezet „KIT-light” csapata szervezte. Torben szeretettel, de nagyon egyenesen beszélt és visszavezetett bennünket a Jézus által tanított alapvető fogalmakhoz és elképzelésekhez, a valódi tanítványsághoz. Nem csak szavakkal illusztrálta, hanem tényleg gyakorlati példákat mutatott be ott a helyszínen.

Majd ki is mehettünk az utcára, ahol kipróbálhattuk a tanultakat és megtapasztalhattuk, hogy ha ráállunk arra, amit Jézus tanított, akkor Isten valóban megcselekszi ígéreteit. Nagyon sokan voltunk, és sok csapatban mentünk sokfelé. Kis csapatommal láttunk többeket megtérni, egy néninél konkrétan a karja meggyógyult az utcán. De voltak természetesen olyanok is, akiket nem érdekelt a dolog.

Torbennek megfogott az őszintesége is még, hogy önmagát is tanulónak nevezte, és nála sem mennek mindig flottul a dolgok és sok mindent még ő sem ért, sőt, volt, hogy egyik tanítványától tanult valamit ő is. Az evangéliumi illusztrációja a sakktáblával is egyszerű volt, és érthető, illetve a bemerítéssel kapcsolatban is tisztázott néhány dolgot, hogy a bűneinket és múltunk terhét beletemetve kezdünk ott új életet, és egy fontos lépcső Jézus követésében és a szabadulásban.

A bemerítés előtti tanítása után többünk úgy éreztük, olyan jó lenne megvallani a bűneinket, és érezni lehetett a levegőben a bűnbánat Szellemét (amit oly rég nem éreztem már gyülekezetben). Valóságos szentség és Isten tisztító jelenléte volt jelen. Utána jött a bemerítés. Több felfújható medence is volt, és egy hatalmas tömeg állta körül a bemerítkezőket. A Lurdy bevásárlóközpontban! A bemerítők megvallották a bűneiket és terheiket, majd a bemerítők imádkoztak szabadulásért is. Ismerek valakit, aki az őt régóta gyötrő öngyilkossági gondolatoktól és dohányzásból azonnal megszabadult, pedig már annyi mindent próbáltak vele.

Ami egyenesen fantasztikus volt, az a vasárnap délelőtti tanítása a Magvető példázatáról és a négyféle talajról. Egy igazán kihívást intéző tanítás ez a mai elkényelmesedett egyház számára, és ami nagyon jó volt benne, hogy Torben senkit sem kárhoztatva a saját küzdelmeivel illusztrálta, hogy neki miken kellett keresztülmennie és miket kellett „levetkőznie”, amíg eljutott a harmadik talajból a negyedikbe, hogy elhívásának kompromisszummentesen eleget tudjon tenni. Erről jegyzetet is készítettem. Idővel ezeket a jegyzeteket is felteszem a blogra.

Természetesen, mint mindenkinél, így Torbennal kapcsolatban is célszerű mindennek utánanézni a Bibliában, és ami jót és hasznosat tanulhatunk és szólt hozzánk, azt vigyük magunkkal, és építsük be a gyakorlati életünkbe. Hiszem, hogy erre a tanítványságról szóló sorozatra óriási szüksége van a mai egyháznak, ha szeretnénk, hogy Isten oly radikálisan felforgassa Európát, mint az apostolok idejében annak idején a Római birodalmat.

A hét tanítás alább megtekinthető. Imádkozz, készülj lélekben, és engedd meg Istennek, hogy tanítható legyen a szíved.



Péntek délelőtt

Péntek délután

Péntek este

Szombat délelőtt

Szombat délután

Szombat este

Vasárnap délelőtt – Jegyzet


Indulj el a tanítványság útján és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

1 bloggeres hozzászólás:

  1. Engedj meg még egy hozzászólást a Torben-féle tanítványság ügyében. Nagyon jó az a tiszta, őszinte hozzáállás részükről, hogy vissza akarnak térni az eredeti dolgokhoz, az Ap.Csel.-hez és úgy hirdetni Jézust. Nem pedig, ahogy a mostani gyülekezetek, akik csak épületekben ülnek és a missziós munka helyett csak az "emberek fejét tömik" különféle tanításokkal, stb. Az is jó, hogy érezni lehetett a bűnbánat szellemét és sokan keresztelkedtek meg. Ez jó önmagában, örülök is neki.

    Csakhogy álljunk meg egy percre. A Torben-féle beállítással az a baj, hogy a helyi közösségeket lenézi, rossz színben tünteti fel. Azokat "piramisoknak" állítja be és hogy ott csak fejtágítás, hatalmi építgetés folyik. Sajnos van ilyen is, de egyébként nem ennek kéne lennie összességében. Ezt írtad, "Majd ki is mehettünk az utcára, ahol kipróbálhattuk a tanultakat és megtapasztalhattuk, hogy ha ráállunk arra, amit Jézus tanított, akkor Isten valóban megcselekszi ígéreteit." VÁRJUNK EGY PERCET. Itt a csúsztatás. Isten a Bibliában az ÚSZ-ben sehol nem mondja, hogy az utcára menjünk ki vagy csak az utcára, utcákra. Azt mondja, "elmenvén azért", az Ap.Csel.-ben pedig "és lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samariában és a földnek mind végsõ határáig." Ap.Csel. 1:8. Máshol az evangéliumokban sem emlékszem, hogy csak az utcákra korlátozná. Mindenhol kell evangélizálni, az Urat képviselni, tanítványokká tenni az embereket. NEMCSAK az utcákon. A rendezvényeket, eseményeken, strandon, meccsen, stb. beszélgetések során. Vagyis, bárhol, ahol találkozunk velük és vagy kapcsolatba kerülünk velük. A Torben-féle tanítás ott csúszik, hogy állandóan az "utcákra" indít. Ez azért is téves, hiszen gondold át következőt: egy autóval járó ember a boltba, plázába, kondi terembe stb. autóval jár. Nem tudod őt elkapni az utcán. A boltban talán, de ott mással, vásárlással van elfoglalva. Kijön majd meg vissza a parkolóházba, onnan meg haza. Nem tudod az "utcán" elkapni. Nem az utca képviseli az emberek tömeg, sem nem a terek. Mindenhová kell menni tanítványozni, nem csak az "utcákra". A Torben-féle mozgalom kissé őrülten, idegesen ösztökélve indítgatja vagy küldözgeti ki az embereket az utcákra, tévesen. Fontos, hogy mindent vizsgáljunk meg, ahogy a cikket végén is említed és csak ami jó, ami igei, azt tartsuk meg belőle.

    Remélem hasznosan át tudtam adni. Sok áldást kívánok az életedre!

    Miki

    VálaszTörlés