Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2019. május 9., csütörtök

Krisztus Menyasszonya, vagy Jezabel egyháza?

Van egy nagy titok, a „kegyesség” titka, vagy más szóval az istenfélelem vagy Istennel járás titka. Bár Westcott és Hort próbálták elrejteni előlünk a modern Bibliák alapjául szolgáló megcincált görög szövegükkel, azért a bizánci szövegű Bibliák, (pl. a veretes Károli is) jól adják vissza a kegyesség titkát: „Isten megjelent testben” (1Tim 3:16). Ez ugyanaz a nagy titok, miszerint „a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesz a kettő egy testté”, s Pál hozzáteszi: mindez a példázat valójában Krisztusról szól és az egyházról (Ef 5:32). És innentől kezdve lesznek igazán érdekesek a dolgok…

A házasságot Isten találta ki a Teremtés könyvében, a szaporodás és sokasodás elvével, illetve azzal, hogy a férfinak nem jó egyedül, és kell neki egy hozzáillő segítőtárs. Ám Jézus azt tanítja, hogy az Írások Őróla szólnak (Jn 5:39), s erről a titokról beszél Pál is, hogy a fiú szellemi síkon az Jézus, a lány pedig az egyház (vagyis: a kihívottak közössége).

A kegyesség titka egy párhuzamos valóságot ír le: Isten egyrészt Jézusban jelent meg testben, ugyanakkor a bűnt bánt, maguknak meghalt, vízben eltemetett és Krisztussal keresztrefeszített tanítványokban is: „Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: Élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus” (Gal 2:20). A kegyesség titka az, hogy Isten „megismétli” Jézust az Övéiben.

Ahogy Krisztus a fiú, és ő Isten dicsősége, ugyanúgy, a kihívott gyülekezet a (meny)asszony, ő pedig a férfi dicsősége. Isten Krisztus feje, Krisztus pedig a gyülekezeté, épp úgy, ahogy Krisztus az összes férfi feje, az asszony feje viszont a férfi. Igenám, de azt a helyzetet, amikor a férfi Istenre hallgató vezetése helyett a nő a kígyóra hallgatva vezet: úgy hívjuk, hogy bukás. A vezetés megfordul, Isten helyett Sátán lesz a fej. Fentről lefelé helyett lentről felfelé. Ezért nincs megengedve, hogy a nő tanítson, sem hogy a férfin uralkodjon, és ezért ítéli el Jézus Jezábelt, a prófétáló és tanító asszonyt a Jel 2:20-ban. Az asszony dolga ugyanis, amire teremtve lett, hogy segítő legyen és társ, és „hozzá illeszkedő”.

És itt jön be újra a kegyesség nagy titka, ha mindezt Krisztusra és a gyülekezetre vonatkoztatjuk! Egy nemrég megtörtént példával illusztrálom. Egy ifjú párocska tervezgetett valamit, és időnként nézetkülönbségek történtek közöttük. A lányt olyokor az ismerősök véleménye hajtotta és a félelem, és emiatt néha azt mondta a fiúnak: „Én nem így akarom! Így meg úgy legyen inkább!” Isten kegyelmének hála mindkét fél meg tudta alázni magát, bűnt tudott vallani és elengedni a kontrollt, és letenni Isten kezébe mindent – miután elolvasták a Máté 6:24-34 részét, ami úgy indít, hogy nem szolgálhattok két urat, Istent és a pénzt, és megtiltja az aggódást, helyette Isten Királyságát és az Ő Igaz voltát kell keresni.

Na most, vegyük napjaink programozott egyházát. Hasonlít ehhez az ifjú párhoz. A probléma gyökere itt is az embereknek való tetszés. Például művészeti programokat csinálnak, vagy pszichológusokat hívnak, esetleg sütizés és társasozás van, ami tetszik „a lány ismerőseinek”. Ez az embereknek való tetszelgés. Ám a fiút Jézusnak hívják, és neki megvannak már a „játékszabályai”, az egyik ilyen, hogy meg kell halnod magadnak, és meg kell utáld a lelkedet, ha Őt akarod követni. Művészetnek, lelkizésnek helye nincs, megtérésnek van! Ez pontosan ugyanaz, mint az eljegyzés, hogy a lányt bár nem lehet kényszeríteni, hogy rendelje alá magát mindenben a fiúnak, viszont el kell döntenie, hogy ezt a férfit akarja-e mindenben követni vagy sem? Ha nem, hozzá se menjen! Ez a kegyesség titka itt: földi síkon a hozzámenés ugyanaz, mint a szellemi síkon a megtérés.

A biblikus újjászületés arról szól, hogy meghalunk a vízben magunknak. Nem tudsz úgy hinni Jézusban, hogy nem követed őt. Akkor nem is igazán hiszel benne. Az az egyház, amely a saját programjait csinálja, és nem a Fiú, azaz Jézus „játékszabályai” szerint, őhozzá, a Fiúhoz illeszkedő segítő társ: az nem is Krisztus menyasszonya, hanem egy manipulatív Jezabel. Jezabel pedig Baálnak a prófétanője, Baál az ura és nem Krisztus. Nem egy olyan Krisztust szolgál, aki Önmagát odaadta menyasszonyáért. Jézus megalázta magát, és Istenből emberi formán át a kereszten bűnné lett, és azt mondja, mi is kövessük őt: dicsekvésünket elhagyva a megtérésen át, meghalva magunknak a vízben igazzá leszünk. „Elhagyja apját-anyját”, ez a titok, ez a fizika-szellemi párhuzam.

Önmagunknak való meghalás nélkül nincs Menyasszony. Se földi szinten, se szellemi szinten. Egy kígyóvezérelt, alulról dirigált szörnyeteg lesz helyette, földi bölcsességgel, emberi programokkal, a test dicsekvésével.

Ezért kell elítélnünk az olyan egyházakat, amelyeket nem a Szent Szellem vezérel, és nem az Ő ereje által térnek meg az emberek, hanem helyette emberi célokat tűznek ki, mert nem Krisztus a fej, hanem az „ismerősök”. Sátán egyháza ma ugyanazt utánozza le, mint ami az édenben történt. Ott a kígyó a nőn keresztül akart „olyanná lenni, mint az Isten”, alulról felfelé. Ma is, van két egyház. Az egyik emberi szervezkedésekre épül, és alulról fölfelé építenek Istennek tornyokat és programokat. Ez Sátán zsinagógája, mely paráznaságra csábítja Isten népét: Jézus helyett Baálhoz téríti őket. A másik, a kihívottak közössége pedig kizárólag olyanokból áll, akik bűneiket és saját akaratukat, terveiket, ötleteiket hátrahagyva elkezdtek hozzáilleszkedni Jézushoz, a Fiúhoz, és segítő társává válni.

S tudjátok, Jézus egy szeplőtlen menyasszonyért fog visszajönni. De a hamis jezabeli egyházat ki fogja köpni a szájából, és a hitvány halakat ki fogja vetni Királyságából. Te melyikhez tartozol? A fenti megtörtént esetben a lány le tudta tenni saját félelmeit és embereknek való tetszéseit Isten oltárára, hogy a fiú vezethessen. Vajon te, kedves intézményes egyház, Jézus állítólagos menyasszonya, le tudod tenni az oltárra saját ötletecskéidet? Vagy megmaradsz jezábeli pusztító utálatosságodban?

Nagy a kegyesség titka: „Isten megjelent testben.” A kérdés, kedves olvasóm, hogy a te testedben vajon Jézus éli életét, vagy sem.
„Aki azt mondja, hogy őbenne van, annak magának is úgy kell élnie, ahogyan ő élt.
1Jn 2:6
De ha nincs tervezgetés, ha nincsenek programok, akkor mi lesz? Nos, erre mondta Jézus a Máté 6-ban a követőinek, hogy az nem a mi dolgunk. Aki a madarakról és a fűről tud gondot viselni, annak joga van megtiltani nekünk az aggódást és okoskodást. Csak egy dologra van szükség. Hitre. S hit által már a követés is menni fog alázatban. Mert bizony, hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni. S talál-e Krisztus hitet a földön, mikor visszatér?

Krisztus Menyasszonyaként nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése