Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2019. december 28., szombat

Megelőző vagy kijózanító gyógyszer a rossz kapcsolatok ellen

A Példabeszédek könyve 5. része elejét a Brenton-féle angol Szeptuaginta fordítás így fogalmazza meg:
Fiam, figyelmezz az én bölcsességemre és hegyezd füledet az én szavaimra: hogy megőrizhesd a jó megértést, és ajkaim megfontoltsága oltalmazzon téged. Ne törődj az értéktelen nővel, mert méz csepeg a ringyó ajkairól, aki egy időszakra ugyan ínyedre való, de utána keserűbbnek találod őt az epénél, és élesebbnek a kétélű kardnál. Mert az Ostobaság* lábai lefelé vezetik azokat, akiknek dolguk van vele, le a sírba a halállal; és az ő léptei nincsenek megalapozva. Mert nem az élet ösvényein jár, hanem az ő útjai csúszósak, és nem ismerhetők meg könnyen.
Péld. 5:1-6, Brenton
(*Az Ostobaság a Szeptuaginta eredeti nyelvén egy nőnemű megszemélyesítés.)

Ha megnézzük a bevezetőt, a Példabeszédek könyvét végig olyan férfiaknak írták, akik Isten útján járnak, vagy akarnak járni. Ha ezt az egész könyvet egyben elolvasnánk a mai társadalomban és tanítanák az iskolákban, illetve a szülők a gyerekeiknek, és meg is tartanánk: a társadalmi őrületek nagy részétől megszabadulnánk. Velem együtt meg fogod tapasztalni, hogy olvasása közben hála és egyben megbánás kíséri és mossa szívedet az álnokságtól. Velem is ez történt, mindjárt elmondom. De kérlek, szánj 3-4 órát a Példabeszédekre, és olvasd el egyben a csapdák és tőrök elkerülésére.

Szóval, régen én is olvastam, majd sajnos jól elfelejtettem, és belementem azokba az ostobaságokba, amiket például fentebb is olvasunk. Nem vagyok rá büszke, de a tanulság kedvéért itt most elmondom. Nekem is volt néhány „értéktelen” barátnőm, a Példabeszéd szavajárása szerint, csak mert annyira akartam, meg vonzók voltak, meg az elején aranyosak voltak. Volt köztük egy olyan is, aki az utcán kiabált velem és gyalázott, tiszteletlenül. Ő a feleségem akart lenni. Nos, nem lett.

Isten hűségét dicsérje, hogy bármikor, amikor ostobaságom ellenére (hogy nem hallgattam a „Megállj!” jelzésekre) felkiáltottam Hozzá, hogy „szabadíts meg Jezábeltől”, Ő mindig megtette, mégpedig azonnal, visszafordíthatatlanul, végérvényesen! Fájdalmas volt, de Isten, mint jó apuka megtette. Könyörült rajtam, és kihúzott vonakodásom ellenére, mint Lótot az angyalok Szodomából.

Férfiként jó, ha megtanulod te is ezt a néhány szavas imát: „Szabadíts meg Jezábeltől!” És ha nem akarod elpazarolni az Istennek ajánlott életedet, fogadd meg a fenti példabeszédet. A Példabeszédek könyvének 5. része alapján a jezábeli, tehát értéktelen és ringyó nő olyan, hogy először édes az ínyednek és hízeleg neked, mézédeseket mond és elcsábít. De utána keserűvé válik, keserűbbé az epénél, és élesebbé a kétélű kardnál.


Ez egy nagyon veszélyes kifejezés: „élesebbé a kétélű kardnál”. Ugyanis ez a hasonlat a Bibliában még Isten Igéjére, Jézusra vonatkozik egyedül:
Mert az Isten Igéje élő és ható, és élesebb minden kétélű kardnál, és elhat a lélek és szellem, ízek és velők megosztásáig, és megítéli a szív gondolatait és indulatait; és nincs oly teremtmény, mely nyilvánvaló ne volna őelőtte; sőt minden meztelen és leplezetlen annak szemei előtt, akivel nekünk dolgunk van.
Zsidók 4:12–13 Kecskeméthy
Mivel Isten Igéje az, ami élesebb minden kétélű kardnál, az ilyen értéktelen nő (itt: ringyó, de mondhatjuk rá, hogy szajha vagyis prostituált-lelkű) óriási veszélyt jelenthet a férfiak életére, mert az Ige helyébe lép éles kétélű kardként. Tekintélyként, parancsolóként, tanítóként, nevelőként. Tehát a Jézust megillető helyet ellopja és betölti az ilyen Jezábel a férfi életében.

Most pedig hozzád szólok, te lány vagy nő, aki ezt olvasod: Nagyon-nagyon vigyázz a szádra!!! Ha szeretetet akarsz a (leendő) férjedtől, tanuld meg már most tisztelni a férfi(aka)t, pontosan úgy, mint ahogy az Úr Jézust tisztelni kell. Mert a férfi Isten képmása, a nő pedig annak segítőtársa. Ha a férfival tiszteletlenül bánsz, akkor az Úr Jézust gyalázod. És ha kevély vagy és felfuvalkodsz a saját bölcsességedtől, tudod mi vár rád: „Isten a kevélynek ellenáll, az alázatosnak pedig kegyelmet ad.” Miért várod el tehát a képmásától, a férfitól, hogy kegyelmet adjon, amikor kevély vagy? Bizony, nem kegyelmet fog adni, hanem ellen fog állni neked. Hiszen ő Isten képmása.

És ne feledd: ha van férjed, azonnal kezdd el őt Uradnak szólítani, miként az Eklézsia (a kihívottak közössége) is Urának szólítja Jézust.

Soha de soha ne válj Isten Igéje helyettesítőjévé a férjed életében, kétélű éles karddá, nehogy a tüzes gyehennában találd magadat, mint értéktelen nő, mint megtestesült ostobaság! Addig sírj és nyögj és jajgass Isten előtt, amíg meg nem adja neked az Isten szerinti megszomorodást, és ki nem írtja nyelvedből a feleselést, a gyalázkodást, a szívedből a lázadást és a mindennemű tiszteletlenséget.


Egyszer egy ilyen nőnek egy szabadítószolgálatot végző testvér nagyon erélyesen és szigorúan ezeket a szavakat mondta: „Nagyon-nagyon vigyázz, mert a szakadék szélén állsz, és nem sok kell hozzá, hogy lezuhanj!” Nem tudom, hogy testvér ismerte-e a fenti igeszakaszt a megszemélyesített Ostobaságról ilyen mélységében, amikor ezt kimondta: de úgy vélem, a Szent Szellem vezetése alatt Isten eredeti kétélű éles kardja volt az, ami odavágott.

Az értéktelen nő tehát:
1) Isten meg akarja óvni tőle a férfit.
2) Jó értelem és megfontoltság kell a kiszűrésére.
3) Nem szabad az ilyennnel se törődni, se rájuk odafigyelni.
4) Az elején édes, utána mindennél keserűbb.
5) A kétélű kardnál élesebb Isten Igéjét (azaz Jézust) fogja felváltani és „helyettesíteni” a férfi életében.
6) Mint megtestesült Ostobaság, aki nem az igazság útján jár, léptei a férfit leviszik a sírba.

Mind férfiként, mind nőként vigyázzatok magatokra! És olvassuk el a Példabeszédeket, és tanuljunk belőle.

Isten bölcsességét gyakorolva nyugodt lesz az életed.
nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése