Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2019. december 2., hétfő

Sára gyermekei lettetek, ha…

Missziós munkáink során egyre többször fordul elő, hogy családokba hívnak minket. Isten Országának hirdetése és a szabadítás során fontos az elme megújítása is, vagyis, hogy a békesség fiai megtérésük és bemerítésük után elkezdjenek hozzáigazodni Isten elképzeléséhez, elhagyva régi életüket. Ennek a folyamatnak igen fontos része a nemi szerepek helyreállítása is. Szükségünk van jó vezetőkre és jó megvalósítókra is. A szerepek jóval több, mint alá-fölé rendeltség: Isten képmásáról beszélünk!
Miként Sára engedelmeskedett Ábrahámnak, urának nevezvén őt, akinek gyermekei lettetek, ha jót cselekesztek, és semmi félelemtől nem rettegtek.
1Péter 3:6
A bemerítés után a család helyreállítása következik, hiszen ez a legkisebb gyülekezet, ahol Isten munkálkodni tud. Biblikus módon először a férjet merítettük be, majd a feleség is követte őt. Az évek során agyunkba vésődött viselkedésminták „átprogramozása” következik mindkét fél részéről, a biblikus minta megvalósítására. A bemerítéskor aláírták a szerződést, hogy Jézust fogják követni és mindent, amit az Úr az Ő igéjében az Újszövetségben előírt. Függetlenül attól, hogy hány évig voltak keresztények vagy hitetlenek. Most már keresztre vannak feszítve maguknak, és Jézus élete és Igéje fog megvalósulni bennük.

Gyakori eset, hogy egy passzív, csendes férfi mellett egy erőteljesebb, nyüzsgős nőt találunk. A férfi, akár csak Illés, elbújik a barlangba, amíg odakint megy a tűz, a vihar és földrengés. Isten nem volt benne ezekben. Illés akkor bújt elő a barlangból, amikor egy szelíd csendes hang szólt hozzá: „Mit csinálsz itt?” Péter 1. levele 3. fejezete nagy segítség, sőt, igazából előírás is asszonyok számára, hogyan lehet egy szerintük szellemileg kevésbé aktív férfit előcsalogatni a barlangjukból.

Sára történetét említi meg Péter, hogy ő a példa. Többször is előfordult, hogy Ábrahám kapcsolatba került idegen királyokkal, akik meglátták az oldalán a gyönyörű Sárát. És Ábrahám ezen a ponton mondhatni önzően viselkedett. Félve attól, hogy Abimelek király őt megöli és feleségét elviszi a hárembe, azt mondta Sárának: ha kérdezik Ábrahámról, mondja azt, hogy ő a bátyja. Ez nem csak gyávaság volt Ábrahám részéréől, de önzés és hűtlenség is. Sára mégis engedelmeskedett neki. Amikor ez megtörtént, Sárát elvitték a hárembe, míg Ábrahám tevéket és kincseket kapott. Szép, igaz?

Sára nem ellenkezett, nem „tudta jobban” a férjénél. Egy nap Abimelek király kapott egy álmot, hogy meg fog halni, mert próféta feleségével akar hálni. Mivel Sára nem feleselt korábban Ábrahámnak, Isten most közbeavatkozott. Isten bezárta a király feleségeinek méheit, és meddőkké váltak. A király valamennyire félte az Istent, és értett a szóból és a jelekből. Érteküldött Ábrahámnak, és szólt neki, vidd innen a feleséged, csak ne kerüljenek ránk a csapások. Adott neki kincseket is, és megengedte nekik, hogy letelepedjenek az országban. Ábrahám pedig imádkozott Abimelekért, és elmúlt házáról a meddőség. A történet elolvasható az 1Mózes 20-ban.

Ez az egyik legextrémebb történet a Bibliában. Egy férj, aki rosszul dönt; egy engedelmes nő, aki nem szól bele; és egy Isten, aki beleszól az események folyásába. Mint újjászületett nőkről elmondható, hogy Sára gyermekei lettetek, ha Sárát követitek, és jót cselekedve nem rettegtek semmilyen félelemtől. Ha ezek a gyümölcsök hosszú távon nincsenek meg, megkérdőjelezhető az újjászületés megléte nálatok.

Míg a férfiakat szellemi dolgokra tanítjuk és arra, hogy az Úr adjon nekik bátorságot, vezetést és a határok meghúzását, az asszonyokat arra tanítjuk, hogy Isten akkor tud a férjükben munkálkodni, amikor ők lenyugodnak. S mindez igazából bizalmi kérdés.

Sára történetével kapcsolatban megszégyenítő a mai egyház számára, hogy Sára valójában egy még újjá nem született, Szent Szellem nélküli asszony volt, mégis róla kell sok, magát kereszténynek és „szent-szellemes” nőnek példát tanulnia. Keresztény karrier, dicsőítőszolgálat, „szellemi nyüzsgés”, prófétálás, stb… helyett ezeknek az asszonyoknak meg kell tanulniuk Sárától a szelíd és csendes, segítői hozzáállást. Mert ha a nők szeretnének erős férfiakat látni, meg kell tanulniuk meghalni a nyüzsinek: hogy ők a tűz, a vihar, a földrengés. Amint a nők alászállanak, a férfiak megerősödnek. Pontosan miként ahogy Krisztus Menyasszonyaként mi alászállunk: Ő növekedni fog, és meg fog nyilvánulni Krisztus Testében, az Eklézsiában.

Egy másik példaként még elmondhatjuk Nábál és Abigail történetét is az 1Sámuel 25-ből. Dávid és serege őrködött azon a vidéken, ahol rabló csapatok támadták meg olykor Nábál birkapsztorait. Az aratás idején Dávid követeket küldött Nábálnak, hogy a te szolgád őrzi a te nyájaidat, és örülne, ha egy kis élelemmel támogatnád. Nábál válaszul kinevette Dávidot, aki haragra gerjedt, és halálosan megfenyegette Nábált, hogy egy férfi sem marad napnyugtáig meg a házából. Abigail ezt megtudva előkészített ételt és Dávidék elé sietett, leborult, és bocsánatot kért, hogy ő a hibás, mint asszony, aki nem visel gondot a vendégeire. Magára vállalta Nábál szégyenét. Dávid az okos nő hatására elállt a bosszútól. Később Nábál szívinfarktust kapott, Isten elbánt vele. Dávid pedig megkérte Abigail kezét, aki igent mondott, és azt mondta, szívesen mossa majd ura szolgáinak lábát is. Ez a nő nem arra pályázott, hogy királynővé válhasson, és ezért Isten őt Izrael királyának feleségévé tette.

Itt is egy alázatos nőt látunk, aki nem akart balhét, inkább segített. Bár gonosz férje volt, Abigail megvédte őt a haláltól és az emberi bosszútól. Nem akart válni sem. Végül Isten intézte el a dolgot, felszabadította őt Nábáltól, és végre Isten emberének felesége lehetett.

Isten nem fog nektek istenfélő férjet adni, ha nem vagytok hajlandóak segítővé válni.

Mind Sára, mind Abigail történetéből megérthetjük, hogy az alázat megéri. Lányok, ne az érzelmeiteket kövessétek, mert könnyen be lehettek csapva ezáltal. Hanem készüljetek hasznos feleséggé válni, és kérjétek Istent, hogy vagy vezessen titeket a leendő férjetekhez (nem fordítva: őt hozzátok), vagy (ha már van férjetek): a hiányosságokért adjatok hálát, elmondva azokat Istennek, míg a férjeteknek egy szót sem panaszkodtok. És engedjétek, hogy Isten apaként bánjon a férfiakkal, neki nincs rátok szüksége a fiai megnevelésében. Segítésükben igen, nevelésükben nem.


Sára példáját követve Isten fogja vezetni a férjed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése