Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2010. december 17., péntek

Helyettem

Volt egy ember, akit Barabbásnak hívtak. Vezetőként vett részt az egykori Római Birodalom elleni többrendbeni lázadások során. Azon a bizonyos pénteken ítéletét várta a földalatti börtönben. A kintről beszűrődő kiáltások hallatán szinte megállt az ütő ereiben.

Pilátus néphez intézett kérdéseit Barabbás nem hallhatta, csak a válaszokat, melyeket a tömeg skandálva kiabált. Most álljunk meg egy pillanatra, és próbáljuk magunkat beleképzelni Barabbás helyzetébe ott lent a börtön mélyén... Képzeljük el, amint ezt halljuk odafentről:

-- ...
-- Barabbást!
-- ...
-- Feszítsd meg!
-- ...
-- (A tömeg hisztérikusan ordít): Feszítsd meg!1

Barabbás tehát csak ennyit hallott: "Barabbást... feszítsd meg... feszítsd meg!" Mintha maga a halál a neveden szólítana, és ezt mondaná: "Örökre véged van! Nincs több reményed!"

Hallod, amint nyikorognak a börtön rácsos ajtajai, már jön is az őr. Szíved hevesen verni kezd. Nyílik a második rács, és a léptek egyre közelebbről és hangosabban hallatszanak. Most a harmadik rács nyílik, és egyre közelebb a vég.

Végül belép a börtönőr a cellánkba és kivezet. A verejték kiver minket... lemondunk az életünkről. "Visznek a vesztőhelyre... Ennyi volt... Bárcsak elköszönhetnék szeretteimtől... Bárcsak ne ilyen kínos halállal..."

Kiérünk a sötét és homályos börtönből. Szemünk a napfénytől először káprázik. Végre meglátunk egy embert, amint rátesznek egy keresztet. És ekkor a bőrtönőr megszólal: "Te, te szabad vagy, elmehetsz!"

Barabbáshoz hasonlóan mindannyian az Isten elleni lázadás bűnének homályos és sötét börtönében megkötözve várjuk kivégzésünk napját. De van Valaki, akinek szeretetétől először káprázik a szemünk. De amikor végre meglátjuk Őt és megértjük, hogy helyettünk Ő lett bűnné, akkor Barabbáshoz hasonlóan szívünk mélyén mi is hallhatjuk ezeket a kedves, felmentő szavakat: "Te szabad vagy, elmehetsz." Igen, Jézus által te is szabad lehetsz a bűn ítéletétől, és megkötöző hatalmától.

Ha elfogadod, hogy Jézus helyetted vitte el a balhét, örökre szabad vagy a bűntől és a kárhozattól!


1 Máté ev. 27:21-23

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése