Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2010. december 20., hétfő

Tűz a kandallóban

Ritka hideg tél van. Döngetnek a mínuszok, még nappal is. Néha csak az segít, ha odaülünk a kandalló nyitott ajtaja elé, és hagyjuk, hogy tüze legalább egy picit átmelegítsen. Legalább is nálunk ez így működik.

Azon tűnődtem egyszer, hogy igazából a fa nem tehet arról, hogy ég. Láttunk-e már olyat, hogy a fa ott ugrál és erőlködik, hogy begyulladjon magától? Vagy hogy két hasáb megpróbálja összedörzsölni magát, hogy lángra gyulladjon? (Bárcsak így lenne!) Ugye, milyen butaság! A tüzet mindig valami külső forrás gyújtja meg. Akár az, hogy mi begyújtunk, vagy az, hogy már égő tűzre helyezzük a fát, vagy pedig a már meglevő parázsra.

A tűz valamilyen szinten Isten szeretetét jelképezi: "Bizony, erős a szeretet, mint a halál, legyőzhetetlen a szenvedély, akár a sír. Úgy lobog, mint a lobogó tűz, mint az Úrnak lángja."1

Az ember nem azért kezdi el szeretni Istent, mert olyan heppje van. Hanem Isten "gyújtott világosságot szívünkben", mégpedig azzal a céllal, "hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete", azáltal, hogy Krisztus jellemét tanulmányozzuk.2 És tudjuk, hogy "Isten jósága [szeretete] ösztönöz megtérésre"3

Hogyan érzékeljük Isten jóságát? Hogyan gyullad lángra szívünkben Isten szeretete? Akár úgy, hogy mint gyújtóst, begyújtja életünket, mint ahogy velem tette egy elhívással: "Az élet értelme Istent dicsérni". Akár úgy, hogy már égő fára, tüzelőre tesz, azaz más hívő szeretetét használja, melyet szintén Ő adott már neki is. De az is lehet, hogy a parázsra teszi a fát, vagyis régebbi korok hívőinek bizonyságára, vagy a Bibliai üzenet hatására fogadjuk el az Úr szeretetének lángjait.

Még egy fontos dolog. Isten nem személyválogató. Mindenféle fát rárak a tűzre. Igen, még rosszat is. Nedveset, ami eleinte füstöl. Isten mindenféle bűnös embereket képes szeretni. És ez a láng kezdetben felszínre hozza az ember indulatait és bűneit, és ilyenkor füstölög. Lehet, hogy ez más fát is megfojt egy időre, de aztán kitisztul a bűnbánat és a megbocsátás után, és már mind ő lobog, mind a többiek.

Lehet, hogy én csak egy gyújtós vagyok. Egy pici, jelentéktelen bot, mely hamar elég. De ha életem által Istennek sikerül más, nálam nagyobbakat begyújtania, melyek hosszabban égnek, és szeretetüknek nagyobb hatása lesz, akkor úgy gondolom, megérte élnem.

Még egyszer, ne feledjük: mivel bennünk semmi jó nincs,4 a feltétel nélküli, másokat is felhevítő szeretetet egyedül Isten képes kimunkálni bennünk Szentlelke által. A jó hír az egészben az, hogy a tűz életben tartása és másoknak átadása Isten felelőssége, nem a fáé, nem a miénk. Ez egy természetes folyamat, ha Isten szeretetlángjaiban élünk.

Hagyd, hogy Isten önfeláldozó szerelme begyújtson ott legbelül, és soha nem fogsz többé "fázni", sőt... hiszem, hogy idővel környezeted sem.

1 Énekek éneke 8:6
2 2Korinthus 4:6
3 Római levél 2,4
4 Róma 7:8

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése