Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. február 13., vasárnap

Más dolgába avatkozó

Vannak emberek, akik mindig mindent jobban tudnak. És ami még ennél is rosszabb, hogy ezt mindenáron be akarják bizonyítani. És ami a legidegesítőbb, hogy ha azt mondod egy ilyennek, hogy kösz, nem kell a segítséged, akkor kijavítja a munkádat a hátad mögött. S ezzel kimondatlanul is elítél. A nem kívánt segítség nem segítség, hanem teher.

Az ilyenekkel az az érdekes, hogy amikor buzgón "segíteni" akarnak, és te leállítod őket, akkor még nekik áll fejjebb, hogy "de hát" és jön a földbedöngölés különféle formája. Az ilyenek mindenáron véghez akarják vinni, amit kigondoltak.

Például volt valaki, aki finom lejárt ételeket akart nekünk "ajándékozni", mire közöltem vele, hogy köszönjük, de nem kértük a segítséget. Az illető már tette is ki a konyhánkba az ételt, mintha olyan szegény misszionáriusok volnánk, hogy "méltók" vagyunk az "érdekes" halmazállapotú eledel elfogyasztására. És amikor közöltem vele, hogy a nem kért segítség teher, látszott az arcán, hogy elkomorodik.

De volt egy másik ember, aki miután belenézett a számítógépembe, mondta, hogy neki van egy sokkal jobb Bibliaprogramja, és állítja, hogy annál nincs jobb. Az illető dolgozni jött hozzánk, és kértem, hogy a dolgát tegye. De ő előbb fel akarja tenni a gépünkre a programot. Aztán mire ötödjére sem sikerült feltelepítenie a törött illegális szoftverét, már egy csomó idő el is ment vele. Később beismerte, hogy valóban nem segítség az, amit nem kérünk, sőt, elutasítunk.

Tudjátok, mi a legdöbbenetesebb a mások dolgába avatkozással kapcsolatban? Az, hogy a Biblia egyazon listán szerepelteti a gyilkossággal, a lopással és a gonosztevéssel!
"Közületek tehát senki se szenvedjen mint gyilkos, mint tolvaj, mint gonosztevő, vagy mint más dolgába avatkozó." 1Péter 4:15
Mondhatod, hogy én egy jó ember vagyok, aki csak segíteni akarok szegény tudatlan emberen. De a Biblia elítél minket ezért, mint egy gyilkost, tolvajt és gonosztevőt. Mint gyilkost, aki megölöd a másik embert azzal, hogy kéretlenül felülbírálod vagy kimondatlanul is kritizálod őt. Mint tolvajt, aki ellopod a másik ember önbecslését. És mint gonosztevőt, aki erőszakot követsz el a másik ember életében vagy munkájában azáltal, hogy "kijavítod". Más fordítások ezt a "más dolgába avatkozást" így írják körül:

kotnyeles (Masznyik)
magát mindenbe beleártó (Raffay)
más ember dolgában praktikáló (Aranyos)
akit túlontúl érdekel a másik ügye (angol Bible in Basic English)
bajkeverő (angol NET Biblia)
minden lében kanál (angol King James)
főnökösködő (angol Bible in Worldwide English)
tolakodó (angol American Standard Version)

Ha a másik ember nem akarja, hogy "segíts" neki, akkor ne "segíts" neki, és nem fogsz szenvedni, hogy "pedig így jobb lett volna." Ne tartsd magad fontosnak. Úgy élj, mintha nem lennél ott. Csak akkor, amikor kérnek. Egyszer esetleg megkérdezheted, hogy "segíthetek?", de ha nem akarja, akkor ne tolakodj fölöslegesen. Még akkor se, ha egyértelmű "baromságnak" látod, amit csinál. Imádkozz érte, szeresd őt, és tiszteld meg őt azzal, hogy megvárod, amikor ő kér segítséget. És higgyük el, ennek meg lesz a jó gyümölcse és még hálás is lesz a másik neked.

Ahogy valaki egyszer mondta: "A kisebbséghez ne lehajolj, hanem hajolj melléjük." Ne lenézd őket, hanem elfogadva szeresd őket, állj melléjük és bátorítsd őket. Isten sem lehajolt hozzánk, hanem emberré lett, hogy mindenben megértő lehessen és segítsen nekünk a szükség idején. Ő is akkor segít, ha kérjük. Ha nem kéred, hogy bocsássa meg bűneid, és juttasson a mennybe Jézus által, akkor nem fog.

Ne tartsd magad Istennek és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

5 bloggeres hozzászólás:

  1. Köszönöm szépen Attila. Ez ma reggel kellett nekem.

    VálaszTörlés
  2. Eddig is tudtam,hogy bűn a más dolgába avatkozás...most még világosabban Persze,nagy téma,és (nem) költői kérdés: hol húzódnak a határok...? Köszönöm,Attila!

    VálaszTörlés
  3. Igen, bennem is még inkább letisztult, Isten mit gondolhat erről!
    A világi tanáraink, akik a szociális munkás szakon oktattak minket, talán sokan nem is tudják, ezek Isten tanácsai arról, hogyan segíts jól, hiszen ezek egy jó segítő alapelvei egyben.....és még sok minden más...
    Kösz, Attim

    Brigi

    VálaszTörlés
  4. Világos, érthető, kemény. Megyek megtérni :). Köszi Attila! Isten áldjon!

    VálaszTörlés
  5. Azt hiszem, megyek az előttem levő után. Ja, én megyek megtérni! Isten szabadítson meg ettől, ha ilyen ember voltam.

    VálaszTörlés