Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. március 30., szerda

A kút

Ma a hajdúböszörményi romák közt tanítottam a Római levél 5. fejezetéből. Ebből szeretnék egy apró szösszenetet közzétenni, ami engem is felvillanyozott. A Bibliát nagyon-nagy élvezet tanulmányozni, és sosem marad el jutalma.

"Csak" az első mondatot fogjuk megnézni...
Mivel tehát megigazultunk hit által, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által.
Ebből is a két által szóra szeretném felhívni a figyelmet, mert a görögben nem ugyanaz. Sokkal kifejezőbb, mint a magyar.

Amíg a hit után az által a görögben az okot vagy eredetet fejezi ki (kb: miatt), addig az Urunk Jézus Krisztus utáni által egy közvetítő csatornát fejez ki (kb: keresztül). Ami egy kicsit meglepett, hogy a megigazulásunknak itt most a hitünk az eredete, és Jézus a közvetítő csatorna. Erre hoztam fel egy szemléltető példát.

Képzeljük el, hogy szomjasak vagyunk. A böszörményi víz a legtisztább az országban. Ha bízunk (hiszünk) a kútban, hogy nem mérgező, hanem tényleg a legjobb vizet adja, akkor oda fogunk menni vizet meríteni. A bizalmunk az oka annak, hogy lesz vizünk! Bizalom nélkül el se mennénk a kúthoz. Másrészt viszont kút nélkül hiába van bizalmad, nincs, mi felhozza a tiszta vizet. Ugyanígy, a bűn miatt szomjazunk Isten szeretetére, amitől el vagyunk vágva. Ezért üres az életünk. Ez a megigazulás a víz, ami megoltja a szomjat. Ez a megigazulás akkor fog kelleni, ha hiszünk Istenben, hogy tényleg jó vizet fog adni és nem mérgezőt. A kút pedig, amin keresztül megkapjuk Isten békességét, Jézus.

Ha van Jézus, de nincs hited, az olyan, mintha van kút, de nem mersz odamenni meríteni. Ha van hited, de nincs Jézus, az olyan, mintha bíznál a böszörményi vízben, de nem lenne kút, amin keresztül kinyered.

Jézus egyszer egy asszonynak a legkivetettebbek közül azt mondta egy kútnál: "Ha ebből a földi a vízből iszol, újra megszomjazol. De ha abból a mennyei vízből iszol, amit én adok, soha meg nem szomjazol." Az asszony kérte, hogy adjon neki ilyen vizet. Erre Jézus feltárta az asszony életében a legnagyobb problémát. Öt férje volt, akikben csalódott, ezért a mostanival már nem mer mélyebbre menni. De Jézus nem bűnnek nevezte a nő magánéleti problémáit, hanem egyszerűen szeretethiánynak, amit csak onnan fentről lehet kielégíteni ahhoz, hogy a párkapcsolata is helyreálljon.

Sokszor, amit mi bűnnek látunk, nem más, mint pótcselekvés, mégpedig az űr, a szeretethiány betöltésére mindenféle földi kutakból nyert poshadt vízzel és világi ürömökkel. De vegyünk példát Jézustól: ő nem ítélte el sem az asszonyt, sem annak pótcselekvését. Egyszerűen rámutatott a megoldásra. Szinte reklámozta a mennyei vizet. S ennek következménye az lett, hogy az asszony önként és dalolva otthagyta a földi kúthoz szükséges merítő edényét és elment világgá kürtölni, hogy amire egész életében szomjazott, végre megtalálta Jézusban. Micsoda szereteten (és nem bűnbánat-kisajtoláson) alapuló megtérés!

Te hogy hirdeted Jézust? (Ha egyáltalán Jézust hirdeted... és nem valami szabályrendszert.) Ítélgeted a bűnös embereket hogy hagyják abba bűneiket? Vagy ezzel szemben már megvan neked is az a mennyei öröm és egyszerűen nem tudsz mit csinálni, annyira jó, hogy ezt egyszerűen muszáj továbbadnod?! Se Jézus nem ítélkezett, se az asszony. És ennek következménye az lett, hogy Samária népe elfogadta Jézust messiásnak!!!

Ez az ébredés kulcsa. Gyere te is, ha még nem ittál a mennyei vízből. Engedd, hogy Jézus feltárja és betöltse életed nagy problémáját, ami talán épp a szeretethiány. Bízz a kútban, és vedd át Istentől az ő tökéletes igaz mivoltát Jézuson keresztül és békességed lesz Istennel. Bemeneteled a kegyelembe és Isten dicsőségébe!

Igyál az élő vízből és örömteli lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése