Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. június 16., csütörtök

Tessék???

Csillagtérkép
Tegnapelőtt voltunk misszióstársammal, Balázzsal annál a nyolcvanéves Zoli bácsinál, akivel közösen végezzük a hajdúböszörményi cigánymissziót. Erről a Zoli bácsiról annyit kell tudni, hogy a cocilizmus alatt a legkülönfélébb magas pozíciókban vehetett részt, s mindezt úgy, hogy Bibliáját nyíltan felvállalta az eftásak előtt. Nem hogy nem rúgták ki, egyedül őrá mertek rábízni állami pénzeket, mert tudták, hogy istenfélő, és nem fogja lenyúlni.

 Ő mutatott nekem egy csillagtérképet, majd valami történt bennem...

Igen, Zoli bácsi járt a NASA-nál is. De nem is ez a lényeg, hanem, amit azon a térképen láttam. Ez a National Geographic egy 1983-as kiadású csillagtérképe volt.

A Nap szomszédságának
átmérője "csak" 40 fényév
Ezen fentről lefelé ábrázolva van az akkoriban megfigyelhető Univerzum, majd annak egy részlete kinagyítva, az úgynevezet Virgo Szuperklászter, aminek része a Lokális Galaxiscsoport, annak része a Tejút, a Csillagközi Szomszédság, ebben a mi Naprendszerünk, s itt a Föld... A Föld olyan piciként, hogyha ráteszünk egy hangyát, akkor az ember negyvennyolc milliárdod része lenne annak a hangyának.

Beszélgetésünk során nem bírtam levenni a szememet arról a térképről. Megláttam a távolságokat. Naprendszerünket tartalmazó Csillagközi Szomszédságunk sugara pl. 20 fényév volt. Elkezdtem játszani a képzeletemmel. 30 éves vagyok, életem két-harmadát kellene a maximális fénysebességgel utaznom, hogy kilépjek belőle. *

Galaxisunk, a Tejút
átmérője 100 000 fényév
Aztán ez is csak része ugye a Galaxisnak, a Tejútnak. Ez 50,000 fényév sugarú, tehát 100,000 fényév átmérőjű. Wow, ezen már elkezdtem kiakadni. De ez még semmi se volt. A Tejutat tartalmazó Lokális Galaxiscsoport átmérője 10 millió fényév, ami a 110 millió fényévnyi Virgo Szuperhalmaz része. Tessék??? Mennyi??? És még nem volt vége... Az akkori megfigyelhető Univerzum 20 milliárd fényév sugarú volt, azaz 40 milliárd fényév átmérőjű. (Ma már 93 milliárd fényév.) Na mindegy, ott állok, és nézek: húsz... milliárd... fényév. Tessék??? Már a fény sebességét is nehéz felfogni, nemhogy azt, mennyit utazik egy év alatt. És mit jelent ebből 20 milliárd? Ne felejtsük el, mi a hangyának 48 milliárdod része vagyunk azon a térképen...

Normális? Isten normális? Ez őrület! Minek teremtett egy ekkora Univerzumot? Teljesen kiakasztott... Minek? Minek? 

A Lokális Galaxiscsoport
átmérője 10 millió fényév
Egy valamit sikerült hangyányi agyammal megérteni: Isten iszonyat hatalmas, még ennél a milliárdnyi Univerzumnál is nagyobb. Itt jött el a pont, hogy mire odáig jutottunk, hogy Zoli bácsival és a jelenlévőkkel imádkoztunk, nem tudtam mást csinálni, csak bőgni, bőgni és bőgni. Majd térdre rogyni... és tovább bőgni...

Hogy a 40 milliárd fényévnyi Univerzumnál is hatalmasabb Teremtő (aki mindezt 1 nap alatt teremtette), fogta magát, és a hangyánál is 48 milliárdszor kisebbé, azaz emberré lett, majd az emberek között élve a legalantasabb halált halta, hogy megmentsen engem bűneimből és hogy bebizonyítsa, mennyire szeret.

Hogy tud valaki ilyen óriási lenni, hogy ilyen kicsivé váljon? Hogy tud valaki ilyen dicsőséges lenni, hogy ilyen gyalázatossá váljon? Isten... Isten az alázat bajnoka!!! Nincs, soha senki se lesz olyan mint Ő, senki sem fogja tudni őt soha megelőzni az alázatban, a hatalmában, a dicsőségében, a szeretetében, a tökéletességében.

Gigahatalom. Gigaalázat. Gigaszeretet.

A Virgo Szuperhalmaz
átmérője 110 millió fényév
Emberek, én egy senki vagyok, nem is akarok több lenni egy senkinél, akit Jézus valamilyen furcsa oknál fogva úgy szeretett, hogy lejön a földre, hangyává válik és meghal értem. És hogy mindezt azért, mert kincsnek látott engem. "Hasonló a mennyek országa a kincshez, melyet az ember megtalált a szántóföldben, elmegy, örömében eladja mindenét, hogy megvásárolja azt a szántóföldet." No, elhiheted, hogy nem én vásároltam meg Jézust, hanem Ő engem!

Gondoltál már arra, hogy a 40 milliárdos Teremtő örült annak, amikor istenségét hátrahagyva lejöhetett érted a földre, hogy meghaljon a kereszten? Midezt azért, hogy téged abban a világban láthasson, amit már 700,000 napja készít (mióta Jézus elment e földről), vagyis ami ennél a negyven milliárd fényéves világnál százezerszer dicsőségesebb lesz? Tessék???

Ilyen hatalmas Istenünk van, aki hála a szerencsének (??? Margit, nooormális?) hűséges, változatlan, igaz, szeret és nem akarja, hogy Nélküle éljünk, se itt, se ott.

Az Univerzum ma megfigyelhető
részének átmérője 93 milliárd fényév
(A cikkben az 1983-as adat szerepel)
Befejezésül. A tudomány mai állása szerint 93 milliárd fényévnyi Univerzumon túl Isten nagyságát tekintve milyen szánalmas dolog, hogy mi itt a földön okoskodunk, veszekedünk, gyűlöljük egymást, magunknak holmi "igazat" követelünk. Teremtőnknek azért csak van "némi" joga tőlünk, szuperokos, szuperigaz hangyáktól elvárnia, hogy szeressük egymást. És nem csak joga van, de ereje is ehhez. Jézus a Feltámadás és az Élet. Ha őt követed, nem jársz sötétségben. Az űr a szívedben csak Vele lesz teljes. A gyűlölet csak Vele szeretet, a sebek csak Vele forrnak be. Ő a minden vigasztalás Istene. Gyógyulj ki sebeidből és békülj meg ellenfeleddel. Ezt kéri tőled Jézus, a Teremtő Isten!

Ne feledd: Gigahatalom. Gigaalázat. Gigaszeretet.

Lásd meg Isten nagyságát, először kiakadsz, utána nyugodt lesz az életed.

* Na jó, a relativitás-elmélet szerint semmit se öregednék, de a Földről nézve ez a minimum, amennyit utazással töltenék: negyven évet öregednének itt lent, mire visszaérnék még mindig 30 évesen. De hagyjuk, mit okoskodik itt ez a hangya? :)

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

1 bloggeres hozzászólás:

  1. Attila! Így tovább, csak fürödj és fürödj Isten véget nem érő, és emberi szavakkal ki nem fejezhető szerelmében! Örülök, hogy ezt leírtad, bár az én emberi tudományom már az első számoknál felmondta a szolgálatot, hogy mire képes a te drága, mennyei Atyád, aki amúgy az enyém is! Ha megengeded, csatlakozom a senkik táborához.

    VálaszTörlés