Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. június 12., vasárnap

Kommunikációs minitréning

A kommunikáció fontos dolog. Minden haszontalanul kimondott szóért el fogunk számolni az ítélet napján. Ezért fontos a szívünk állapotának megvizsgálása, hogy megfelel-e a beszédünk az aranyszabálynak: "Amit szeretnél, hogy veled cselekedjenek, te is úgy cselekedj a másikkal."1 Az Úr Jézusról azt jegyezték fel: "ő nem tett bűnt, álnokság sem hagyta el a száját."2 Fontos tudnunk, hogy a nyelv olyan, mint egy kis tűz, mely lángba borítja az egész erdőt, így a helytelen beszéd lángba boríthatja életünket, kapcsolatainkat.3

E cikkben négy velem mostanában megtörtént esetet fogok bemutatni. Mindegyik esetnél előfordult már velem is, hogy hol egyik, hol másik félként szerepeltem. Én magam is küszködöm a nyelvemmel. Talán egyik legnagyobb ellenségem. De a hibákból talán akkor tanulunk, amikor mi vagyunk a szenvedő fél. Ha bölcsek vagyunk, megpróbáljuk* ezután elkerülni ezeket és korrigálni magunkat, mert ami nekem se jó, a másiknak se biztos hogy jó. A kommentekbe vagy a facebookra esetleg Ti is írhattok még eseteket, kiegészítéseket, melyekkel jónak látjátok ezt a cikket kiegészíteni. Amolyan wikipédiásan fogalmazva: "Ez a bejegyzés még csonk." :)


 1. "Pióca kommunikáció."

Leírás: Amikor a beszélő fél nem veszi észre, hogy partnerét abszolút nem érdekli, amiről beszél, és csak mondja, mondja, és az energiáját leszívja, miközben idejét is rabolja a másiknak.

Tünetek: Amikor túl sokat beszélsz, a másik meg alig, és esetleg már ásít, az óráját nézi, vakarózik, hogy hogyan állítson le.

Javaslat: Válts témát, esetleg kezdj el érdeklődni a másik ember dolgai felől, vagy talán kérdezd meg, hogy mennie kell-e, fáradt, milyen volt a napja, stb...?


2. "Eleve elrendelés."

Leírás: Amikor szabad akaratod kikerülésével úgy manipulálnak téged, hogy megtedd a szívességet, amit kérnek, s közben nem engedték meg, hogy szabadon igent, vagy nemet mondhass.

Tünetek: Kellemetlenül csinálod, amit kértek, még ha akkor úgy érezted, "szívesen" segítettél volna.

Javaslat: Ha nincs lehetőséged szabadon nemet mondani, automatikusan és határozottan utasítsd el még abban a pillanatban, akkor is, ha bunkóságnak tűnik! Félelemből és meghunyászkodásból ne menj bele semmibe.

Kivétel: Felelősségteljes dolgok esetén (tanulás, főnök-beosztott, vészhelyzet, stb.)


3. "Telepatikus kommunikáció."

Leírás: Amikor feltételezel valamit a másikról, hogy a dolog meg van beszélve és ő is úgy gondolja, ahogy te.

Tünetek: Hirtelen hoztál meg egy döntést és a másik csak úgy rávágta, hogy rendben, majd később amikor aktualizálódik a kérdés, hirtelen frusztrált lesz a másik, te pedig csodálkozol, mi a baja?

Javaslat: A gyors, ad-hoc döntések után kicsit később, esetleg a hét során a biztonság kedvéért kérdezd meg, hogy komolyan gondolta-e azt a rendben-t, vagy csak amolyan sodródásból, bizonytalankodásból, stb. mondta-e?


4. "Rothadt beszéd."

Leírás: Amikor beszélgetőpartnered egy jelen nem lévő személyről a háta mögött olyan negatív dolgot mond, amit az ő jelenlétében nem merne a szemébe mondani. (A káromkodás is ide tartozik.)

Tünetek: Elégedetlenség, furcsa hangnem, hordozott sebek, meg nem bocsátás, saját hibáinak elhárítása, stb.

Javaslat: Fedd meg az illetőt, és ne engedd meg neki, hogy a te gondolataidat is megfertőzze.

Beszédünk fölött is legyen Jézus az Úr és nyugodt lesz az életünk.

* Megpróbáljuk: Fontos, hogy Jézus azt mondta, Nélkülem semmit sem tudtok tenni, így a magunk megjobbítása önerőből reménytelen. Jézus azt mondja: Vesztek erőt, miután leszáll rátok a Szentlélek és lesztek nekem tanúim. Ezt a páratlan szeretetet a Jézusra mutató Szentlélek nélkül nem tudjuk bemutatni az embereknek.

1 Máté 7:12
2 1Péter 2:22
3 Jakab 3:5-6

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése