Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. szeptember 16., péntek

Bűn és bűnhődés

Nem, nem Dosztojevszkij művéről lesz szó. Hanem Isten művéről, a te és az én bűnömről és annak büntetéséről. Egyszerű parasztos közérthető formában. Szánj rá öt percet. Ez is az alapműveltséghez tartozik.

Kezdetben ugyanis Isten --hogy modernül fejezzem ki-- lájkolta, azaz ismerte, szerette és bejelölte az embereket rokonaiként. És ez a lájkolás kölcsönös volt. Mindketten bejelölték egymást, mint barátok és ismerősök. Mégis, valami történt...

Amikor az emberek a legjobb helyett a jó és a rossz tudását választották, bejött a bűn a világba, ami mintegy öröklődő betegségként rátelepedett az emberek természetére.
Ez falként elválasztotta az embereket Istentől. Persze Isten részéről mit sem változott a helyzet, ő továbbra szereti őket. De ez a falon túl nem jön át, az embereknek fogalmuk sincs Istenről, hogy egyáltalán létezik-e, ha igen, akkor hányan vannak, sokan, vagy csak egy van, személyes-e, ha személyes, akkor szereti-e őket, stb. És mindenféle filozófiákat gyártanak. De mivel Isten szerette az embereket, a világ teremtése és a bűneset előtt már volt egy terve,1 hogy eltávolítsa a bűnt az emberről és ennek hatásaként a falat is.

A terv az volt, hogy Isten maga jön le a földre, emberi formában, hogy magára vegye a mi bűneinket.
Jézus a "mennyből szállt alá",2 "nem evilágból való volt".3 Ez azt jelenti, hogy őrajta nem volt ott a bűn.  Így tökéletes bűntelen életet tudott élni, noha a kísértések őt sem kerülték el.4 Viszont azzal a céllal jött, hogy "szolgáljon felénk és letegye életét váltságul sokakért",5 majd "ismét magához vegye." 6 Amikor kínhalált halt, azonosult a bűneinkkel (bűnné lett!),7 így igazából a mi bűneink lettek odaszegezve és elítélve a kereszten. Isten mindig is a bűnt akarta elítélni, sosem az embereket. De mivel Ő makulátlanul tiszta és igazságos, valahogy el kell ítélnie a bűnt.

Jézus harmadnap feltámadt a sírból. Ez azt jelenti, hogy a bűn ott maradt a kereszten, de ő maga nem. Ugyanis "a halál nem tarthatta őt fogva",8 mert emberként nem követett el semmit, csupán mások bűnei miatt halt meg. Ő tehát él.
Ahhoz, hogy bűnünk lekerüljön rólunk, hit által el kell fogadnunk, hogy 2000 éve Jézus már magára vette az összeset! Nem a felét, nem a tegnapiakat, hanem az összeset. Amikor rábízzuk életünket az élő és feltámadt Jézusra, mi Jézusba kerülünk. Így amikor az Atya Isten a mennyből miránk néz, nem a bűnünket látja, hanem a tökéletes Jézust. A bűnünket a kereszten látja elítélve. Így a minket Istentől jogilag elválasztó fal el lett távolítva az útból. "Aki Krisztusban van, új teremtés az, a régi elmúlt, íme, új jött létre." 9 Nem a cselekedeteink számítanak, hanem a helyzetünk. Jézusban vagyunk-e, vagy rajta kívül. Ha hisszük, hogy ő az Isten Fia, hogy bűneink miatt ő bűnhődött meg és hogy testben feltámadt a sírból, akkor Jézusban vagyunk és örök életünk van. Tehát, ha hiszünk Jézusban, hol vannak a bűneink?

Isten már mindent megtett és ma is megtesz, hogy az emberek kibékülhessenek vele. Ám a szabad döntés jogát meghagyta.
Jézus azt mondta, hogy "ha nem hisztek, meghaltok bűnötökben".10 A bűnt nem lehet cselekedetekkel és filozófiákkal meg nem történtté tenni, mert a bűn olyan, mint egy zsák, amiből nem lehet szabadulni. Isten a bűnt így vagy úgy el kell ítélje. Vagy úgy, hogy megszabadít belőle, vagy úgy, hogy a zsákban maradsz és azzal együtt megégsz. Akik úgy halnak meg, hogy nem tették bűnüket hittel a keresztre, azok bűnükben halnak meg. A többiek pedig Jézusban. Majd feltámadnak az örök életre.

Csakis a pozíciód számít. Hol vagy te, és hol van a te bűnöd?
1. Jézusban vagyok, a bűneim pedig a kereszten. Örök életem van.
2. Bűneimben vagyok, a bűneim pedig rajtam vannak. Ítélet alatt vagyok.

Ha a második állítás az igaz, de nem szeretnél így maradni, és "bejelölnéd" Istent ismerősödnek, hittel szólítsd meg őt az élő Jézus nevében (tegezve), és kérd meg mindenféle vallásos nyelvezet nélkül, a lehető legrövidebben, hogy "Istenem kérlek, bűneimet tekintsd úgy, hogy a kereszten már elítélted azokat, mert elhiszem, hogy Jézus bűnhődött helyettem. Jézus nevében elfogadlak mennyei édesapámnak. Szeretnélek minél jobban megismerni. Köszönöm bűneim bocsánatát és az örök életet."

Ha szeretnéd Istent megismerni, vedd kezedbe a Bibliát, vagy tölts le egyet a netről a gépedre (vagy mobilodra). Én a "TheWord"-ot javaslom.

Lájkold Jézust és Isten visszalájkol.

  1 Jelenések 13:8, Efezus 1:4
  2 János 6:38
  3 János 17:14
  4 Zsidókhoz 4:15
  5 Márk 10:45
  6 János 10:18
  7 2Korinthus 5:21
  8 Apostolok cselekedetei 2:24
  9 2Korinthus 5:17
10 János 8:24

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése