Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2015. október 7., szerda

Peet Project vagy Jézus Project?

Ezt a cikket azért írom, hogy felhívjam a figyelmet a mai napunk egy szomorú jelenségére, és ehhez a Peet Projectet szeretném használni, akik egyszerre dolgoznak Istent dicsőítő dalokkal, ugyanakkor a világi zenében és koncerteken is otthonosan mozognak. Nem a zeneiparról fogok beszélni, ezt a találó kifejezést igazából csak egy példaként hozom fel, mint jelenséget az utolsó idők langyosságára, mint veszélyre. Nem szolgálhatunk ugyanis Istennek és a Mammonnak. Jézus egyértelműen kikötötte ezt. A Biblia figyelmeztet bennünket, hogy nem sántikálhatunk kétféle úton, a világ útján és Isten útján.

Ez a lehetőség a Bibliában sosem működött, bár sok történet szól arról, hogy megpróbálták. Ezt az elválasztódást megszentelődésnek nevezzük. Isten kihív a világból, bűnből, Egyiptomból, és elkezdődik a pusztai vándorlás időszaka. A pusztában egyesek visszafelé szeretnének fordulni – ők meghaltak –, mások pedig bejutottak az Ígéret földjére.

Amikor Isten elpusztította a bűnös Sodomát, ahonnan Lótot és családját kihúzták kézen fogva az angyalok, felesége hátratekintett, és sajnálkozott. Ekkor megdermedt és sóbálvánnyá vált. Meghalt. A testében levő szerves anyagok és víz szervetlen megkövesedett sóvá változott. Sóvá, amit az első eső elmosott. Így hal ki belőlünk is az élet, válunk szervetlenné és mos el minket a történelem süllyesztője, amennyiben hátratekintünk és sajnáljuk bűnbánat nélkül régi életünket.

Jézusnak a magvető példázatában az első három mag rossz földre esett, és nem hozott termést. A magyarázat szerint hiába hirdették nekik Isten Igéjét, az nem párosult hittel. Akik nem értik Isten Országának beszédét, a Sátán azonnal kikapja a szívükből. Azok pedig, akik azonnal örömmel fogadják az Igét, az első nehézségre hátat fordítanak Istennek. Ám, úgy vélem, a legtöbb embernél a világ gondja-baja, a gazdagság csábítása vagy egyéb dolgok megkívánása öli ki Isten Igéjét a szívből, és nem hoznak termést. Csak a negyedik volt az, ahol jó földbe hullt a mag, ők hittel befogadták, engedelmeskedtek és hoztak 30-, 60- vagy 100-szoros termést. Itt meg kell picit állnunk és fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mi hogyan állunk ezzel? Melyik típusú talaj szeretnénk, ha a szívünk lenne?

Jézus egyértelműen megmondta, hogy „Aki az eke szarvára teszi a kezét, de hátratekint, az nem alkalmas Isten Országára.” Jézus követése ugyanis önmagunk halálra ítélését jelenti és régi életünk felszámolását. Nincs visszaút.

Jézus követői tudták ezt, és amikor Jézus hívta őket: „Kövess engem”, otthagytak mindent. „Ember-halászok” lesztek és a mennybe kezdtek el kincseket gyüjteni, nem a földre. Péter párszor még elgyengült, és visszament a halászathoz. De amikor Jézus helyretette őt, és pünkösdkor betelt Szentlélekkel, azután már más ember lett, és azt mondta: „Nem helyes, hogy elhanyagoljuk az Ige és az imádság szolgálatát.”

Talán nem túlzok, amikor azt merem mondani, hogy Peet-nek is és az övével hasonló utakon járóknak is arra lenne tehát szükségük, hogy Isten szentségének súlya rájuk szakadjon, és ezáltal megutálják saját régi életét, abbahagyják a kétfelé sántikálást, és kövessék Jézust teljes életükkel. A bibliai Peet-tel (Péterrel) ez történt a nagy halfogáskor: „Menj el tőlem Uram, mert én bűnös ember vagyok.” Péter meglátva Jézus jóságát és hatalmát, összerogyott, és elismerte bűnösségét, és hogy nem méltóak egymáshoz. Ez tette őt alkalmassá az elhívásra.

Később is, amikor mindenki más otthagyta Jézust, Péter így szólt, amikor Jézus megkérdezte, hogy ők is el akarják hagyni őt:
Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad. És mi hisszük és tudjuk, hogy te vagy az Istennek Szentje.
János 6:68-69
Viszont Jézus korában nagyon sok kortársa azért nem tudott megtérni, mert inkább féltek az emberek véleményétől: a hírnevüket féltették. „Hogyan tudnátok hinni ti, akik egymástól fogadtok el dicséretet, de azt a dicsőséget, ami az egy Istentől van, nem keresitek?”

Pál apostol is ismerte ezt az érzést. Egykori missziós munkatársát, Démászt elcsábította Thesszalonika városának gazdagsága, és a könnyebb élet visszacsalogatta őt a világba. A Biblia egyik legszomorúbb mondata ez: „Démász elhagyott engem, mivel ehhez a világhoz ragaszkodott, és elment Thesszalonikába.” (2Timóteus 4:10) A „ragaszkodás” egy érdekes kifejezés. Számomra azt sugallja, hogy igazából belül a szívében mindig is ott voltak a világnak a csápjai, hiába látszott kívülről odaszántnak, nem vágta el ezeket a kötelékeket, amik végül később, a nehézség órájában visszahúzták őt a világba.

Péterék viszont mindent otthagytak. Nehéz volt nekik is – de megértették, hogy nincs más választásuk, nincs más hely számukra e világon. Nekem is nehéz volt, nekem sem volt más választásom. Az életnek nincs értelme Jézuson kívül. Engem is az Ige kényszerített térdre. Nem lehet „máshogy” olvasni Jézus szavait, mint ahogy ő azokat kimondta. Ahogy én is, Péterék is sokat aggódtak, hogy miből lesz kenyerük. De Jézus hűséges, és betartja ígéretét, hogy „Keressétek először Isten Országát és Igazságát, és a többiek ráadásul megadatnak nektek.” Igen, ez ma is működik, ennek egyik szemtanúja írja ezen sorokat. „Hagyj kikötőt s aranyos középszert!”

Úgy vélem, hogy a Máté 6 ma is aktuális mindenki számára, aki az Urat akarja követni. „Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak. Ezért mondom: ne aggódjatok életetek felől, hogy mit egyetek és mibe ruházkodjatok.”

El kell dönteni, hogy a „zeneipart” feláldozzuk Jézusért, vagy pedig a „dicsőítés” csak egy ága lesz ugyanannak az életformának, ami eddig is Peet Project néven szerepelt. A „zeneipar” és a „Peet Project” most csak egy példázat, amiből kiindulok. Ezek helyett, kedves olvasóm, kérlek helyettesítsd be a te neved és azt a dolgot, ami a legfontosabb az életedben, és dönts kérlek, hogy a saját vagy Jézus Projectjét választod.

A Jézus Project ugyanis a Gecsemáné kertben kezdődik. Jézus ott tette le életét értünk, és mint Urunk és Mesterünk ugyanerre szólít fel mindannyiunkat. Hogy meghalva magunknak, kimondjuk: „Istenem, ne az én, hanem a Te akaratod legyen meg.”
Menjünk ki tehát Őhozzá a táboron kívülre, az ő gyalázatát hordozva. Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük. Általa vigyük Isten elé a dicsőítés áldozatát mindenkor, azaz nevéről vallást tévő ajkaink gyümölcsét. A jótékonyságról és az adakozásról pedig el ne feledkezzetek, mert ilyen áldozatokban gyönyörködik az Isten.
Zsidókhoz 13:13-16
Vajon ránk melyik Project igaz inkább? A Peet Project, vagy a Jézus Project?

A Jézus Projectben az örökkévalóság szempontjából értelmes és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

3 bloggeres hozzászólás:

  1. Se füle, se farka ennek az írának. Ugyanis azt kihagyod az egészből hogy van ami Istentől ihletett, az ördögtől, vagy embertől.! Nem tudom, mi a problémád egy csapat keresztény, életigenlő, öszinte sráccal, akik Jézusért élnek, Őt hírdetik, olyanokhoz is eljut az Örömhír rajtuk keresztül, akik amúgy templom/gyülekezet közelébe se menne!
    Sokkal többet tesznek Isten hírdetéséért, mint egy olyan blogger (pl.) aki keresztény srácokat fikáz, de közben semmi konkrétumot nem tud felhozni ellenük, azon kívül, hogy "zeneipar"?! Mert mi a probléma konkrétan? Hogy felállnak egy színpadra ahova hitetlen is felállt már? Vagy hogy ők is cd-t adnak ki?
    Minden nyilatkozatukban hangoztatják kit szolgálnak (Istent), tehetséges, igényes zenészek! Hírdetik Jézust. Miről is beszélsz? Feleslehesen koptatod az újjad a cikkel, mert semmire sem megy ki, nincs lényege, példálózol a Bibliával, de mire fel támadod őket? Isten embereit? Mire jó ez? Ismered azt az igét is, hogy "más szemében a szálkát, saját szemében a gerendát..." Jézus mondta! Szerintem gondold át, mielőtt egy hívő bandát támadsz és kérdőjelezed meg Isten felé tett szolgálatukat és odaszánásukat. Mert Isten embereit káromlod. Csak szólok!
    Csak mert divatos hangszerelésű (modern, minőségi) zenét játszanak? Inkább örülj neki, hogy nekik köszönhetően szólhatott már hányszor a rádióból, hogy "Te vagy az Isten, aki nevére,leborul minden a földön az égen, szíveket hódít, beteget gyógyít az Úr ma is!"
    Mert ez kedves Istennek! Aki pedig Istent szereti, annak is legyen az!

    VálaszTörlés