Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2019. szeptember 21., szombat

A tanítványság buktatója: A megtapasztalások Biblia fölé helyezése

Meg van írva:
Az én lábamnak szövétneke a te Igéd, és ösvényemnek világossága.
Zsoltár 119:105
Hit kérdésében a végső tekintély minden dologban a Szentírás. Egy jotta vagy vessző sem múlik el belőle, Isten minden szava színigaz. Az Írás Isten örökkévaló változhatatlan koncepciója: „Uram, örökké megmarad a te Igéd a mennyben.“ (Zsoltár 119:89)

Persze sokan azzal érvelnek, hogy „a betű megöl”. Így van, ha engedetlen vagy, a betű megöl. Mert ez a dolga, erre van kitalálva: hogy megölje a gőgösségedet és bűn alá rekesszen, rávilágítson ellenséges lázadó voltodra. Ha viszont alázatos vagy, akkor magadat meghajtva fogsz belenézni a szabadság tökéletes törvényébe (Jakab 1:25, Névtelen Biblia), nem pedig vitatkozva vele. Ekkor lesz érvényes, hogy „a Szellem megelevenít”. Isten a lázadást sosem ismeri el, és Szellemét csak azoknak adja, akik engedelmesek neki (ApCsel 5:32).


Isten szava több, mint valamiféle „KRESZ”, azaz egy lélektelen közlekedési szabályrendszer. Lábunk előtti mécses, mely megvilágítja a sötét utat, az aktuális helyzetben, éppen az orrunk előtt. Erre a KRESZ képtelen. A Biblai nem egy halott KRESZ, hanem egy élő fényszóró. Me egyre többen bíznak az egyéni „szellemi vezetésükben” és látomásos élményeikben, mindenféle jelekben, stb., de hogyan győződsz meg arról, hogy nem csupán átvert egy hazug démon, és letérített téged az igazság ösvényéről, mint az olykor félrevivő GPS? Szellemi élmények által jött létre megannyi hamis vallás, mint az iszlám, a hetednapi adventizmus, vagy épp a mormon vallás is. Látomások által és szellemi vezetések által. És akkor még nem beszéltünk a katolicizmusról és a mai megannyi szekta és mozgalom tévedhetetlen kispápáiról, akiket állítólag Isten vezet.

Lámpa nélkül tehát vezethet téged bármilyen megtapasztalás, továbbra is sötétben fogsz tapogatózni. Ezért van megírva, hogy a próféciákat meg kell vizsgálni, és nem szabad minden jelet, látomést, szellemi vezetést elfogadni (1Thessz 5:20-21). Ami ellene mond Isten szavának, bármilyen szépen és logikusan hangzik, az a Sátántól van, célja a megtévesztés, és végső soron az örök halálod. Jézus minden sátáni kísértést Isten Igéjével vert vissza, mikor így válaszolt neki: „Meg van írva!” Óvakodj tehát az olyan emberektől, akik a Biblia tekintélyét próbálják lealacsonyítani: akik el akarják venni tőled a világosságot, amin mindig biztonságosan lemérheted, hogy tévelyegsz-e vagy az igazság ösvényén haladsz.

Eretnek szavunk egy görög szóból származik, ami azt jelenti, hogy valaki válogat a tantételek pontjai között: ami tetszik neki, azt elfogadja, ami meg nem, azt elutasítja vagy mellémagyarázza. Aki tehát nem fogadja el az Istentől Ihletett Teljes Szentírás tekintélyét, hanem akár csak egy ponton is kibújik alóla, és erre másokat is tanít: a szó eredeti jelentése alapján eretneknek kell tekinteni. De ti ne kövessétek őket, inkább „szelídségben fogadjátok be a beültetett Kinyilatkoztatást, ami képes megmenteni a ti lelkeiteket.” (Jakab 1, Névtelen Biblia)

Péter intésével zárom, aki az utolsó idők veszélyeit taglalja második levelében, és a tévtanítók ellen beszél.
Továbbá, nekünk megvan a még szilárdabb, isteni szóvivői Kinyilatkoztatás is, amire jól teszitek, ha folyamatosan figyeltek, mint egy hitvány helyen ragyogó olajlámpásra, mígnem a nappal felvirrad, és a Hajnalcsillag felkel a ti szívetekben; akik mindenekelőtt tudjátok azt, hogy az Írás egyik szóvivői közlése sem saját megfejtés által történik: mert sohasem ember akaratából lett továbbítva a szóvivői közlés, hanem a Szent Szellem által továbbítva szólták azt Istennek a szent emberei.
Szeresd Isten Igéjét, attól le ne térj se jobbra, se balra, legyen az mindig a szádban és a szívedben!

Legyen a fényszóró bekapcsolva, és biztonságos lesz az utazásod.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése