Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2019. január 26., szombat

Lehet-e bármiféle garanciám az üdvösségem felől?

Hogyan lehet az ember biztos abban, hogy a hite őszinte, és hogy Jézus elfogadta őt? Nézzünk meg két egymással ellentétes esetet, amivel az embereknek küzdelmeik vannak, majd magát a megoldást.

1) Ha amiatt vagy biztos üdvösséged felől, amit tettél/teszel (megtérés, bemerítés, nyelveken szólás, jócselekedetek, gyógyítások, ördögök kiűzése, stb.) vagy egy olyan „istenélmény” miatt, ami nem vezetett el téged arra, hogy a pokolra ítéld magadat, valószínűleg nem vagy megmentve. Mert még mindig van nálad helye a dicsekvésnek, márpedig az üdvösségben egyáltalán nincs helye a dicsekvésnek.

2) Ha gyakran aggódsz amiatt, hogy elkövetted a megbocsáthatatlan/halálos bűnt, valószínűleg nem követted el. Most benne vagy ebben a végtelen önelemzésben, ami sosem fog neked garanciát nyújtani az üdvösség felől. Bár ez az eset még mindig előnyösebb, mint az első.

A megoldáshoz meg kell értened egy dolgot: az üdvösség az nem egy „dolog”, amit teljesítened kell. Hanem egy Személy, Jézus, aki már mindent teljesített érted a kereszten, amikor ő bűnhődött és hordozta a mi bűneinket. Ő, a te Üdvösséged az, akinek van garanciája a számodra, ahogy az Efézusi levélben írva van: Ő pecsételt el minket zálogával, a Szent Szellemmel. Nem te, sem a te munkálkodásod, sem az erőfeszítéseid, de mégcsak nem is a te önelemzésed az, ami megadja neked a garanciát. Hanem az Üdvösség Maga, Ő adja neked az Ő garanciáját.

Amikor Isten képessé tett téged arra, hogy felnézz a keresztre és ott meglásd Krisztus elégségességét az összes bűnöd elhordozásában, és ebben megnyugvásra találsz „holt cselekdeteidtől”, melyekkel ki akartad érdemelni az üdvösségedet: ez a garancia a te Üdvösséged „felől”/részéről/Tőle. Az üdvösség héberül Jesua, azaz Jézus. És ekkor, ott, a kereszten már nincs többe helye a dicsekvésnek.

Isten adja meg neked az Ő Üdvösségének örömét!


(Ha esetleg tudsz angolul, ajánlom John Piper rövid beszédét,)


Ha megérted, hogy az Üdvösség egy Személy, nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése