Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2019. július 24., szerda

Félrevezető tudományos megfogalmazások

A minap láttam ezt:
A quantummechanika azt mondja, hogy…
Ez így egy helytelen és pontatlan megfogalmazás. A quantummechanika egy koncepció, aminek nincs szája, hogy beszéljen. Egy lehetséges helyes megfogalmazás:
Bizonyos quantummechanikával foglalkozó tudósok azt mondják, hogy…
De vehetünk egy ennél meredekebb kijelentést is, amivel viszonylag gyakran találkozunk:
X millió éve ez és az történt.
Ez is helytelen és pontatlan megfogalmazás, amely által a megfogalmazó a rejtély homályába bújva misztikus tekintélyt követel az állításnak. Egy lehetséges helyes megfogalmazás:
Egyes tudósok (megnevezés) azt állítják, hogy X millió éve ez és az történt.
Továbblépve, az oknyomozó újságírás egyik szlogenje: „Mindig kövesd a pénz útját!” – mert a felszín mögött megbújó szándék mindig a pénz forrása felől jön. Tehát a tudományos megfogalmazások még helyesebben kb. így hangzanának:
Az ABC csoportosulás által anyagilag M összeggel Q pénznemben szponzorált XYZ tudósok ÉÉHHNN időpontban kelt állítása szerint…
Csak mert valami a tudomány nevében hangzik el, nem feltétlenül kell azonnal elhinnünk. Ne felejtsük el a történelem tragédiáját: a németeknek is kellett egy tekintély, akit végre követhettek, aki mögé beállhattak. Ausztria megadta nekik. Nem kell vakon a „tudomány tekintélyébe” öltözött szellemi vezetőket követnünk. Legyen minden nyitott és vizsgálható, csakúgy, mint a nyílt forráskóddal rendelkező szoftverek.
Őrizkedjetek az írástudóktól, akik örömest járnak hosszú köntösökben és szeretik a fórumokon való köszöntéseket, és a gyűléseken az elölüléseket, és a lakomákon a főhelyeket.
Márk 12:38–39


A valódi tudomány mindenki által megfigyelhető mérésekre épül, az áltudomány viszont mérhetetlen spekulációkat is alkalmaz, amiket az igazság szempontjából megbízhatatlan (pl. deduktív) érveléssel hoznak létre. (A dedukcióra egy elrettentő példa: „Mivel egy hangya szemszögéből nézve a tányérról fölfelé tekintve minden kanál ovális alakú, ezért maga a tányér is ovális alakú.”)

A valódi tudományosság szempontjából a „nem tudjuk” még mindig korrektebb válasz, mint a spekulációkra alapozott, megcáfolhatatlan valóságként hirdetett elméletek.
Mindent megpróbáljatok; ami jó, azt megtartsátok!
1Thessz 5:21

Legyél alapos és óvatos bizonyos dolgok „tényként” való kezelésében, és az igazságban megalapozott lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése