Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2019. augusztus 17., szombat

A 21. század „kegyelmi ajándéka”? – Isten reklámszakemberei

Néha úgy érzem, mintha a 21. században megjelent volna egy újfajta kegyelmi ajándék, amit nevezhetünk akár isteni PR-osnak is. Tényleg néha olyan, mintha Jézust reklámoznák ezek az emberek és eladhatóvá próbálnák Őt tenni.

Így tudunk ugyan hatni pl. a „nyerni akaró” vagy a „zenét szerető” stb. pozitív dolgokat kereső emberekre ezekkel a motivációs beszédekkel, reklámokkal és egyéb módszerekkel, csak ha nem Isten vonzotta őket Jézushoz, akkor ezeket a hamis palántákat Isten ki fogja vágni.

Jézus nem alkalmazott semmiféle reklámot. Se fényeket, se zenét, se érzelmi ráhatást, se motívációs beszédet. Ami még érdekesebb, hogy a követői sem. Az egyetlen reklámszakemberről, akiről tudok az Újszövetségben, a jövendőmondó leányka volt az Apcsel 16:16-ban, akiből Pál kiűzte a piton démonát.

Ez a baj a testies evangelizáló-görccsel: azt hisszük, mi emberek építjük Isten Országát, és válogathatunk a módszerekben. Mert a valóság az, hogy igazából maga Jézus építi az Ő egyházat olyan emberek által, akikben Ő él, és akik már meghaltak önmaguknak és ambícióik számára. Nem mi. De amit Ő épített, az örökre megmarad.


Ambícióiktól fűtve és világi módszereiket követve mindeközben ezek az eladási szakemberek statisztikákat gyártanak, és abban az illúzióban tartják magukat, hogy: „a mi missziónk/szolgálatunk micsoda nagyszerű munkát végez”. Mert ugye önmagukat is el akarjuk adni az intézményes egyház berkein belül. Elismerésre és a rájuk felfigyelésre vágynak, hogy több lehetőséghez jussanak.

De nézzük meg, Jézus hogyan rázott le egy olyan próbálkozást, hogy ő is ezt tegye:
Testvérei azért azt mondták neki: Menj el innen, és térj vissza Júdeába, hogy tanítványaid is lássák tetteidet, amelyeket cselekszel! Mert senki sem cselekszik titokban, aki a nyilvánosság előtt ismertté akar válni. Ha ilyeneket teszel, mutasd meg magadat a világnak. Mert saját testvérei sem hittek benne. De Jézus azt mondta nekik: Az én időm még nem érkezett el, nektek azonban minden idő alkalmas. Titeket nem gyűlölhet a világ, de engem gyűlöl, mert én arról teszek bizonyságot, hogy cselekedetei gonoszak.
János 7:3–7
Láthatjuk, hogy Jézus hogyan hárította el az önmagasztalás és a magamutogatás evangéliumát: nem engedte magát az egóján keresztül vezetve manipulálni, mert ismerte Isten vezetését és időzítését. Továbbá azonnal átváltott, és arról beszélt, hogy a világ bűnben van, és gyűlölik Őt, mert Ő ezt kimondja. Bármiféle pozitív motivációs beszéd helyett. Ha Jézust követed, neked is így kell tenned, és te is gyűlöltté s nem pedig eladhatóvá leszel. 

Mert az evangélium arról szól, hogy mindenki gonosz, méltó a gyehenna tüzére, és Isten hívja az embereket a megtérésre. Jézusnak nem azért kellett meghalnia, mert jófejek vagyunk, hanem azért, mert a bűn annyira durva Isten szemében, hogy nincs más megoldás a bűnös felmentésére: valakinek meg kell halnia helyette. Még mindig ez az evangélium: hogy nem vagyunk jók, szükségünk van Jézus engesztelő vérére, és rá kell bíznunk magunkat, arra, amit Ő tett. És meghalva magunknak a bemerítésben, követve őt hagyni fogjuk, hogy a Szent Szellem folytassa Isten életét bennünk, s így a tanítványai leszünk.

Ez az egész Jézus- illetve önreklámozás nem más, mint a Test árúsítása, másnéven prostitúció, a parázna, nagy Babiloni, aki megmámorosodott a szentek vérétől és a lelkekkel való kereskedéstől. Jézus nem kérte, hogy iratkozz fel a YouTube csatornájára, sem a hírleveleire. Mert Isten Országa nem így működik. Az megy magától: akiket Isten hív, azok úgyis Jézusnál kötnek ki. Mert amikor Isten vezet minket, akkor ugyan nem biztos, hogy látványosan vagy dicséretet érdemlően, de Isten Igéje a maga idejében meghozza a kívánt gyümölcsét: a változatlan Ige életre kel másokban: ugyanaz az élet, mint ami Jézusban volt: Isten élete. Mert akiket Isten Szelleme vezérel, azok Isten fiai.

S közben a PR-osok szépen próbálják eladni maguk előtt körtölve a génmódosított igemagjaikat, melyek maguktól nem szaporodóképesek, hiszen ami abból kikel, már mag nélküli lesz. De el lehet adni a könyveket és a show-műsorra a jegyeket, tizedet lehet szedni, vagy épp adományt lehet gyűjteni a misszió működésére. És persze lehet csatlakozni gyülekezetükhöz, mozgalmukhoz, missziójukhoz és divatszóval: a víziójukhoz. És szerintük ez így rendben is van.

Testvérek, ne a rosszat kövessük, hanem a jót.

Emberi promóktól mentesen nyugodt és jézusi lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése