Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. november 16., szerda

Mesterséges napfogyatkozás

A Nap a Földhöz viszonyítva akkora, mint egy focilabda egy borsszemhez képest. Eme borsszemen állunk mi. És mégis, van lehetőségünk arra, hogy ezt a hatalmas égitestet eltakarjuk szemünk elől akár csak egy kétszáz forintos érmével. Egy jó kép felér ezer szóval, szokták mondani...

Most arról lesz szó, hogyan szokták az emberek eltakarni Isten kimondhatatlanul hatalmas kegyelmét szemük elől.

E kép alapján gyűjtöttem össze néhány rövid példát. A cikket egy olyan személy ihlette meg, aki egyébként emberi szemmel nézve óriási és pozitív dolgokat tesz mások életében, ugyanakkor néhány emberi gyarlóság miatt inkább eltakarja az igazságot a szeme elől, mintsem utánanézne a dolgoknak.

Az alábbi példázatok önmagukban is használhatóak, bár vannak átfedések is bennük. De, ha csak egyre is emlékezni fogunk később, amikor valakinek segíteni szeretnénk a kétszázas eltávolításában, hogy meglássa a Napot, már megérte.

1. példázat – mitől függ az értéked?
Ahogy a napfény ingyenes, meleget és életet ad, süt jókra és rosszakra egyaránt, ugyanígy van ez Isten kegyelmével is, nem nézi az ember személyét, függetlenül attól, hogy ki vagy és mit tettél, terád is érvényes. És ahogyan a Napot eltakarhatod egy valamiféle értéket képviselő pénzdarabbal, egy kétszázassal, ugyanígy eltakarhatod szemeid elől Isten kegyelmét a saját teljesítménykényszereddel. Így Isten szeretetét nem tapasztalod, mert úgy hiszed, értékedet nem a kegyelem, hanem cselekedeteid alapján kell lemérni.
De vajon miért takarnád el? Nos azért, mert a nap nem csak meleget ad, hanem vakítóan világít és szemed nem tudná elviselni. Ugyanígy, Isten sem csak kegyelmes, hanem szent és igazságos is, és nem bírnád elviselni, hogy kimondja rólad, bűnös vagy és alapból ítéletet érdemelsz. "Isten emésztő tűz." Nos, ha nem lenne ózon réteg, a Nap olyan erős lenne, hogy elégetne minket, hiába adna meleget és fényt. Így Isten igazságos és szent jelenléte is elégetne téged, ha nem lenne Jézus közted és közte. Hiába tartanád oda ózon réteg nélkül a szemed elé a kétszázast. És Jézus nélkül hiába is próbálsz a lehető legjobban élni. Elégsz.

2. példázat – mivel takarózol?
A kétszázas két részből áll, a gyűrűből és a magból, melyeket más-más ötvözetből készítik. Bár mindkét ötvözet 75 százalékban rézből áll, a gyűrű maradéka többnyire cink, míg a magé nikkel. Forrás Hasonló figyelhető meg a vallásoknál és a filozófiáknál is: a magja a teljesítmény, a gyűrűje vagy körítése pedig az ideológia vagy hagyomány. Ám mind az ideológia, mind a teljesítmény fő alapanyaga ugyanaz a réz: az Istennel való kapcsolat hiánya.

3. példázat – ál-miszticizmus
A napfogyatkozáskor sötétséget figyelhetünk meg még maga a Nap körül is. Sokan azt mondják, hogy az igazság nem megismerhető, relatív, és csak tapogatózni lehet. Ez a mondás sem más, mint egy kétszázas, amivel szépen eltakarják a Napot (és így tényleg sötétség lesz). Szépen megideologizálják, miért van szükségünk a sötétségre. Jézus mondta: "Aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága."

4. példázat – átértelmezés
a) A vallásban a kegyelmet általában nem az Istennel való feltétel nélküli szeretetkapcsolatra szokták érteni, hanem a jócselekedeteinkhez szükséges mintegy extra-erőre. Tehát a kegyelem csak besegít téged a mennybe (segít kiengesztelni Istent), de nem ez az alapja. Legyen ez a kegyelem a gyűrű.
b) Ezt a kegyelmet nem Jézus, hanem pl. Mária vagy egyéb angyal, szent, próféta, kő, kegyhely szolgáltatja. Legyen ez a "szolgáltató" a pénz magja.

5. példázat – nyerészkedés
A Nap előtti kétszázas azt is jelképezheti, hogy bár eredetileg minden erőforrás a földön ingyenes, az ember mindenből pénzt akar csinálni. Ahogyan pl. a kőolaj vagy az erdő fája (tüzelő) pénzbe kerül, ugyanúgy a vallás is pénzzé teszi az üdvözülést. Holott mindezeket Isten eredetileg ingyenesnek szánta, hogy bárki élhessen vele. Mégis, vannak olyan vallásalapú államok, ahol az ingyenes üdvözülésben hívőket üldözik, börtönbe vetik vagy épp kivégzik.

6. példázat – megélhetési gondok
Mennyi ember él hiábavaló életet, aminek mozgatórugója az önfenntartás, a túlélés. Azért élünk, hogy dolgozzunk, pénzt keressünk, hogy: élhessünk, dolgozzunk, pézt keressünk... Az egész mögött a "mi lesz velem" típusú aggódás áll. Jézus azt mondta: "Ne aggódjatok! Nem több-e az élet az eledelnél és a test a ruházatnál? Miért kérdezgetitek: Mit eszünk, vagy mit iszunk? Mindezeket a pogányok kérdezgetik, de Mennyei Atyátok jól tudja, hogy mindezekre szükségetek van. De keressétek először Isten országát és az Ő igazságát, és ráadásul megadatik nektek minden." Itt két dolgot kellene tisztázni: Isten országa azt jelenti, hogy legyen meg az Ő akarata a te életedben. "Jöjjön el a Te országod: legyen meg a Te akaratod." Isten igazsága pedig azt jelenti, hogy most már nem a saját jóságodtól teszed függővé, mennyire igaz ember vagy, hanem (és most figyelj) Isten felkínálja az Ő tökéletes igaz mivoltát, és odaadja neked Jézusban: tehát, ha hiszel Jézusban, Isten nem tulajdonít neked egyetlen bűnt sem, hanem saját igazságát látja benned. Tehát, ha Isten kezébe teszed az életedet, hogy az Ő akarata legyen meg, és Jézusban átveszed az Ő igazságát, akkor bizakodhatsz, hogy Isten fogja rendezni életedet, és mindenre, amire szükséged lesz, ki fogja rendelni. A "hogyan"-on ne agyalj (és igen, lehet az egy hozzád illő munkahely is), azon agyalj, hogy "Kicsoda Isten és mit tett értem?"

Ha tehát elvennénk azt a nyamvadt kétszázast az útból, és nem ragaszkodnánk hozzá, kisütne a nap, és világos lenne mindenki számára, hogy Isten feltétel nélküli szeretete (kegyelme) Jézus által jön, és a kettőt nem lehet elválasztani egymástól. Ha nincs nap, nincs napfény. Ha nincs Jézus, nincs kegyelem. A Naphoz nem tudsz hozzátenni, sem elvenni belőle (próbáld csak meg). Eltakarni el lehet, de semmi értelme: attól az még ugyanúgy létezik és árasztja sugarait azok számára, akik élni szeretnének vele.

Vidd el lelki szemeid elől a Jézust eltakaró dolgokat és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése