Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2011. december 14., szerda

Rablóbarlang!

Nem tudom, hogy vagytok vele, de manapság van egy tendencia, egy vágy arra, hogy a keresztények normális és a társadalom szempontjából elfogadható életet éljenek. De valahogy a Bibliát olvasva azt látjuk, hogy Isten emberei nem ilyenek voltak... Hanem reformerek, akik próbálták az unalmas társadalom jólszituált és "kirittyentett bűnöseinek" elmagyarázni, hogy Isten szerint tök gázban vannak.

Vegyük például Noét! Ő az a fazon volt, aki a sivatagban elkezdett egy nagy hajót építeni. Nem, Ő nem arról híres, mint a gyerekmesékben, hogy feltalált egy aranyos kis állatkert-hajót! Hanem arról, hogy Isten szólt neki és ő engedelmeskedett! Isten egy őrültséget kért tőle: "építs hajót a sivatagban, mert elpusztítom a föld lakosait" - és megtette. Társadalmilag korrekt volt? Aki ma a sivatagban hajót építene, azt bolondnak néznénk...

Vagy ott volt Gedeon: Egy kb. hatvanezres hadsereg ellen kellett megvédenie az országot. Isten azt mondta neki, túl nagy hadsereged van, csak 300-an menjetek, nehogy még azt mondjátok, a ti kezetek mentett meg titeket. És a legidiótább hadi taktikával kellett ellenük menniük: néhány cseréppel és gyertyával... Vehetnénk Dávidot is, akit a többiek lenéztek, de akit Isten nem a külseje, hanem szíve miatt választott. Ő Góliátot nem vasruhában győzte le, hanem Isten nevével, egy ostoba parittyával és kavicsokkal. Góliát még röhögött rajta, aztán hirtelen elborult... nem csak az agya, hanem az egész teste is. No de Gedeon és Dávid a hadtudomány szempontjából elfogadható volt? Helytelen a kérdés. Isten véleménye számít egyedül! Mivel azt tették, amit Ő mondott: győztek.

Ézsaiásnak, a királyi prófétának három éven keresztül mezítelenül kellett flangálnia utcákon és tereken, és hirdetnie azt, amit Isten mondott neki. Ezékielnek pedig 430 napon keresztül terepasztalosat kellett játszania az utcán: egy mini városmakettet épített néhány mini ostromgéppel és közben tehéntrágyán sütött árpakenyeret kellett ennie, utalva a szegénységre, ami el fog jönni. Milyen látványt nyújthatott Istennek e két "társadalmi igényeknek is megfelelő" prófétája?

De a kedvencem Jézus, ő volt a legőrültebb. Király létére nem palotában, hanem istállóban született, állatszagú jászolba tették. Szülei nem diplomaták voltak, hanem szakmunkások. Tanítványai nem teológusok voltak, hanem bűzlő halászok és egy maffiózó vámszedő. És amikor azt mondta: "Én vagyok a mennyei kenyér, amiből ha esztek, örök életetek van", az intellektuskáknál ez kiverte a biztosítékot: "Hát nem a József fia ez?"

Nos, ez az állítólagos kisjézuska egyszer bement a templomba. A ceremónia őt nem érdekelte, viszont látott valami undorítót. Isten áldásait árulták pénzen. És mit hozott a kisjézuska? Ostort!!! Voltál már úgy, hogy egy gyülekezetben eléd dörgöltek egy kosarat, hogy tegyél bele pénzt, és akkor áldott leszel? Nos, képzeld el, hogy ott lenne Jézus! Szerinted mit tenne? Én elképzelem a sztorit. Megy a nyálas "dicsőítés"-nek nevezett zene, közben meghatóan beszél valaki, és az emberek előkészítik pénztárcájukat. Egyszer csak, ahogy egy fiatal rocker elé ér a kosár, felpattan, elkapja a pénzeskosarat a "szolgáló testvér" kezéből, és behajítja a terem közepére. Amint hallod ahogy csörögnek az érmék és látod szállingózni a bankjegyeket, megszólal: "Ezt meg ne lássam többet az Atyám tiszteletére rendezett alkalmaitokon! Ide gyógyulni járnak az emberek, de nem hálapénzért!"

Nos, szerinted, ezek a "gyülekezeti munkatársak" mennyire kedvelnék ezt a rockert ezek után? Megkérdeznék, miféle hatalommal teszi ezt, nem? De most már érted, miért akarták Jézust megölni az állítólagos szent, jó és civilizált vallásos emberek? Találd ki, ha legközelebb egy gyülekezetben meglátok egy ilyesmit és hozzám érkezik a persely, mit fogok csinálni! Isten adjon ehhez erőt és bátorságot!

Ne laposítsuk el Istent: hagyjuk meg neki az Ő módszereit és ne akarjunk eladni egy társadalmilag elfogadható Jézust: aki sose halna meg a bűnösökért, mondván, hogy mindenki jó, szép és aranyos. Mert azzal, hogy Jézus meghalt a bűnösökért, egyúttal azt is kifejezi, hogy te és én gázok vagyunk Isten előtt, és ha Ő nem hal meg értünk, akkor egy olyan istent imádunk, mint a vallásosok a templomban: akivel nem kell kapcsolatod legyen, ott a távolban elvan és te is elvagy, ha azt a tíz parancsot betartod. Ma odajött hozzám valaki, hogy "ha ismered a tíz parancsolatot, akkor igazi hívő vagy." Mire én válaszoltam neki: "Tévedsz: ha Jézust ismered, akkor vagy hívő!"

Isten kapcsolatot akar veled. Nem a tízparancsolatot, nem a tizededet, nem a vallásodat, nem a kereszténységedet, sem a jólszituáltságodat. Hanem ami ott belül van: a szívedet! Ne hagyd, hogy kiraboljanak a külsőségek! Maga Jézus mondta: "Ami az emberek előtt kívánatos=nagyra becsült, Isten előtt utálatos!"

Emberek helyett az Istent féld és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

2 bloggeres hozzászólás:

  1. No végre valami igazság!
    Ez abból is látszik,hogy egyelőre mindenki csak kerűlgeti és nem mernek rámozdúlni-mintha nem olvasták volna....

    VálaszTörlés
  2. Egyet értek! Az Istent akarom félni! Nem emberi tradícióknak akarok engedelmeskedni!

    VálaszTörlés