Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2020. április 15., szerda

Miért örülök az egyház bukásán Jézus követőjeként?

Nos, azért, mert Jézus ezt mondta:
Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik én bennem hisznek, jobb annak, hogy malomkövet kössenek a nyakára, és a tenger mélységébe vessék.
Máté 18:6, kiemelés tőlem
A Biblia pedig önmagát értelmezi. A „malomkő” így ezzel a tengerbe vetéssel együtt még csak egy helyen szerepel a Bibliában:
És egy erős angyal egy nagy malomkőhöz hasonló követ vett fel és a tengerbe vetette, ezt mondván: Ilyen módon nagy sebességgel vettetik el Babilon, ama nagy város, és többé meg nem találtatik.
Jelenések 18:21, kiemelés tőlem
Tehát Babilonnal köti össze a malomkövet, amit a megbotránkoztató nyakába kell kötni és azzal együtt a tengerbe dobni. A megbotránkoztató célja, hogy az emberek kezdő, gyermeki hitét már a legelején megakadályozza. Ezt jelenti az, hogy „e kicsinyek, akik énbennem hisznek”: őket támadja: akik Jézust egyszerű szívvel keresik. És ahogy olvasni fogjuk lejjebb, nemcsak bűvöléssel és mindenféle utálatossággal csábítja félre az embereket, hanem még gyilkolja és üldözi is a szenteket.

De vajon mi vagy ki lehet ez a Babilon? A szövegkörnyezet elárulja. Folytassuk tovább:
És hárfásoknak és muzsikusoknak, és síposoknak és trombitásoknak szava te benned többé nem hallatszik; és semmi mesterségnek mestere nem találtatik többé te benned; és malomnak zúgása sem hallatszik többé te benned; és gyertyák világossága többé te benned nem fénylik; és vőlegénynek és menyasszonynak szava sem hallatszik többé te benned; mert a te kalmáraid voltak a földnek fejedelmei; mert a te bűvöléseidtől eltévelyedtek mind a népek. És abban prófétáknak és szenteknek vére találtatott, és mindeneknek, akiket megöltek a földön.
Jelenések 18:22–24
Van itt zene, némi mesterség, esküvő, gyertyák, kalmárkodás, népek eltévelyítése bűvöléssel. Továbbá sok-sok gyilkosság is. Érdemes az egész 18. részt elolvasni a Jelenések könyvéből. Csak egy példa:
És siratják őt, és jajgatnak ő rajta a föld királyai, akik vele paráználkodtak és dobzódtak, mikor az ő égésének füstjét látják, nagy távol állva az ő kínjától való félelem miatt, mondván: Jaj! jaj! te nagy város, Babilon, te hatalmas város, hogy egy órában jött el ítéleted! A föld kalmárai is siratják és jajgatják őt, mert az ő árúikat immár senki nem veszi: arany és ezüst, és drágakő és gyöngy, és gyolcs és bíbor, és selyem és skárlátcikkeket; és minden tinfát és minden elefántcsontedényt, és drágafából és rézből és vasból és márványkőből csinált minden edényt; és fahéjat és illatszereket, és kenetet és tömjént, és bort és olajat, és zsemlyelisztet és gabonát, és barmokat és juhokat, és lovakat és kocsikat, és rabokat és emberek lelkeit.
Jelenések 18:9–13
Ez egy olyan valami, amely a sokféle kereskedésében emberek lelkeivel is kereskedik. Nem a testükkel, hanem a lelkükkel. S hogy még inkább megértsük, mi ez a paránza:
És szellemben elvitt engem egy pusztába és láttam egy asszonyt ülni egy veres fenevadon, amely teljes volt káromlások neveivel, amelynek hét feje és tíz szarva volt. Öltözött pedig az asszony bíborba és skárlátba, és fel volt ékesítve arannyal és drágakővel és gyöngyökkel, kezében egy aranypohár volt, tele utálatosságokkal és az ő paráznaságának tisztátalanságával, és az ő homlokára egy név volt írva: „Titok; a nagy Babilon, a paráznáknak és a föld utálatosságainak anyja”. És láttam, hogy az asszony részeg volt a szentek vérétől és a Jézus bizonyságtevőinek vérétől; és nagy csodálkozással csodálkoztam, mikor láttam őt.
Jelenések 17:3–6
Nem sok dolog van e világon, amire ez a Babilon ráillik. Az intézményes egyházakra viszont igen. Az egyház, ahol „rablók barlangjává tették“ Isten „templomát”, és a kihívottak közösségét megbotránkoztatták és tévútra csábították, és a történelem során többnyire üldözték, kiközösítették, átkozták, gyalázták, gyilkolták őket, mint vágóhídra menő juhokat. Az is elgondolkodtató, hogy most ki vannak üresedve a templomok és intézményes protestáns gyülekezetek (szekták):
És mondta nekem: A vizek, amelyeket láttál, ahol a parázna ül, népek azok és sokaságok és nemzetek és nyelvek. És a tíz szarv, amelyet láttál a fenevadon, ezek meggyűlölik a paráznát, és kifosztják és mezítelenné teszik, és eszik annak húsát, és megégetik őt tűzzel.
Jelenések 17:15–16

Remélhetőleg ez vagy ennek egy tesztelése zajlik most, hogy ezek a templomok kiüresedtek.
És az asszony, amelyet láttál, ama nagy város, amelynek királysága van a földnek királyain.
Jelenések 17:18
A Biblia felszólít arra, hogy örüljünk mjd annak, amikor végre elpusztul ez a gonosz, népek felett uralkodó babiloni „egyház”:
Örülj őrajta menny, és ti szent apostolok és próféták; mert az Isten büntette meg őt érettetek való büntetéssel.
Jelenések 18:20
Nos, ezért örülök és fogok is örülni Jézus követőjeként az „egyház” bukásán. (Isten népét a Biblia eredeti szövege nem „egyház”, hanem kihívottak néven nevezi, és semmi köze bármilyen házhoz vagy épülethez.)

Fuss ki belőle, én népem, és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése