Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2012. március 13., kedd

Facebook gyülekezet (Faceodícea)

Nemrég beugrottam egy scifientikváriumba. Tudjátok, egy jövőségboltba, ahol egy csomó még nem is létező kacatot lehet találni. A szemem hirtelen egy UV-fénnyel világító "FBV" Biblián akadt meg. A rövidítést megnézve ez egy FaceBook Verziójú Biblia volt. Kinyitottam találomra és ezt találtam a végítéletnél:
"Akkor majd odafordul a balkeze felől állókhoz is: éhes voltam, de csak lájkoltatok. Szomjas voltam, innom nem adtatok, csak lájkoltatok. Idegen voltam, de nem fogadtatok be, csak "ismerősnek" jelöltetek. Nem volt ruhám, csak megjelöltetek a fényképen. Beteg és fogoly voltam, s nem jöttetek el meglátogatni, csak lájkoltátok állapotfrissítésemet."
A faceodíceai gyülekezetnek is írd meg...
Íme, már ma is itt van ez a facebook korszak, a felületes ismeretségek és barátságok korszaka. Üdv laodíceában, vagy ha úgy tetszik (lájkold), faceodíceában. Ez egy jó gyülekezet. Csak bemész, leülsz, bámulsz, hallgatsz. És lájkolsz. Ha kell, kimész, keresel egy másikat, és azt is lájkolod. Nem is kell ismerned a melletted ülőt, elég, ha láttad, vagy egy gyülekezetbe jártok, már a "testvéred". Jelöld csak be 1253. ismerősödként ezt az ismeretlent is...

A faceodíceai gyülekezet tipikus forgatókönyve
Mire számíthatunk, ha rákattintunk egy ilyen gyülekezetre és bekukkantunk?
  1. "Helló szia, hogy vagy" - bök meg valaki a bejáratnál. De ne beszélgess vele sokat, hadd jöjjön a következő.
  2. "Á, jól nézel ki, lájk", mosolyog rád valaki a ruhatárnál, de látod az arcán, hogy tökre nem érdekli, mi van veled.
  3. "Lájk a zene, mi?" Te meg egy épp ölelésre vágysz... 
  4. "Jó volt a tanítás, lájkolom, te is?" És a következő percben el is felejti, miről is volt szó...
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem már herótom van ezektől a XXI. századi jópofizós felületes, bajban otthagyós virtuális pszeudó-barátságoktól. Amikor beszélgetsz valakivel és hirtelen jön egy nálad fontosabb ember, ugye, és hirtelen eléd áll, és te már nem is vagy fontos. Amikor csak a "valakik" számítanak. No de kérem, a mozgássérültek, a kicsik, a gyengék, a nyavalyások, a nyavalygók, a nehéz esetek, a problémások... á, ez kényelmetlen, lájkoljuk őket egy mosollyal, de bocs, fontosabb dolgom van nálad.

A "mit tehetek érted" kérdés mára úgy tűnik kihalt. Éhes vagy? Nem baj, lájkolom. Szomjas vagy? Kösz, hogy kiírtad az üzenőfaladra, legalább más is látja. Belül tele vagy tüskékkel? Sebaj, hallgass meg egy tanítást, majd rendbe jössz. Ez lenne a gyülekezet? Az oda-vissza való kölcsönös segítségnyújtás? Tényleg így viselkednek a testvérek egy családban?

A facebook gyülekezet egy lehetséges összetevője:
Vegyünk egy átlag "jól működő" mai gyülekezetet, és nézzük meg, milyen szolgálatokat találunk:
  1. ajtónálló
  2. ruhatáros
  3. dicsőítőcsapat
  4. pásztor-tanító
  5. vén (tanítás utáni kézrátételes imádkozó)
  6. tizedszedő
  7. büfés
Ami hiányzik: valódi testvér. Nem azt olvassuk, hogy mindig szeret a barát, de testvérré csak a nyomorúságban válik? (Példabeszéd 17:17) Vegyük pl. a fenti listából a pásztorokat. Neked hány pásztor a testvéred a bajban? Nekem nem sok ilyen van... Itt jegyezném meg, hogy a pásztor a Bibliában nem ugyanaz, mint a tanító. Egy mai tipikus pásztor kiáll a gyülekezet elé, majd úgy kifárad, hogy a valójában fontos dolgokkal, mint a lábmosás, a segítség nyújtás már nem igazán tud törődni. De most komolyan? Ilyen egy normális birkapásztor is? Beszél heti két órát a nyájnak, majd eltűnik? Ugye, sántít... Vagy: a pásztor csak akkor törődik a nyájjal, ha az illető beteg bárány odamegy hozzá imát kérni? Nem hát! A jó pásztor nem csak enni ad a nyájnak, hanem őrzi is a juhokat, és törődik is velük. A pásztor az, aki meg is látogat, nem? Vagy legalábbis szól a bojtárnak, hogy nézze már meg a beteg juhot.

Nézzünk meg egy normálisan működő gyülekezetet:
Nekem van egy bajom a Bibliaolvasással: mindig mást találok benne, mint amit látok a mai gyülekezeti gyakorlatban.
Minthogy azért külön-külön ajándékaink vannak a nékünk adott kegyelem szerint, akár prófétálás (lelkigondozás: építés, bátorítás, vigasztalás a Bibliából), a hitnek szabálya szerint teljesítsük; Akár (diakóniai=szociális) szolgálat, a szolgálatban; akár tanító, a tanításban; Akár intő, az intésben; az adakozó szelídségben; az előljáró szorgalmassággal; a könyörülő vídámsággal mívelje. A szeretet képmutatás nélkül való legyen. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz. (Róma 12:6-9)
Mit látunk, milyen funkciók vannak egy egészséges gyülekezeti "test"-ben?
  1. prófétai lelkigondozó: ahol kiöntheted a bajaidat, meghallgatnak, érdekli őket, tényleg veled mi van. Van egy vagy több ilyen ember, akihez odamehetsz. Ez a lelkisegély. Amikor fogalmad sincs, mi van veled, és valaki végre rávilágít.
  2. szociális szolgáló: nem székrakodásról vagy hangosításról van szó, hanem konkrét látogatásról, törődésről. Jakab egy picit értett hozzá és igaz istentiszteletnek nevezte...
  3. tanító: mint látjuk, nem azt írja: "a tanító a pásztorlásban". A tanító nem kizárólag lelkipásztor, hanem tanító. A szellemi igazságokat érthetően kifejtő személy. Dolga a Bibliát biblikusan tanítani és kiszűrni a gyengéket károsító tévtanokat (pl: tized). A tanító nem titulus, hiszen ezt Jézus megtiltotta. Az igazi tanító nem hívatja magát tanítónak. Egyszerűen csak tanít.
  4. intő: az ő dolga a konfrontálás. Akár evangélista is lehet, aki mintegy ki meri mondani a bűnt, és fékként a lavina elé beállni. Intő nélkül világias langyos gyülekezetek lesznek. Ismerek egy srácot. Ajándéka van arra, hogy valakit úgy megijesszen, hogy az ott rögtön megtér. Én nem tudnám így csinálni, mert én nem intő vagyok, hanem inkább könyörülő vagy tanító. De ő igen, és a szemem láttára egy kemény eset megpuhult és pár napra rá megtért.
  5. adakozó: érdekes, de ilyen emberek is "magától" teremnek egy normális gyülekezetben, tehát fölösleges a tizedet ráerőltetni mindenkire. Honnan tudod, hogy adakozó vagy? Onnan, hogy Isten sok pénzzel áldott meg és még azt is észreveszed, hogy másoknak kevés van. János az első levelében ezt kifejti... vagy Pál Timóteusnak első levele végén... És honnan tudom, hogy az adakozó tehetős? Nos két érvem van rá: az agyat ne kérd meg, hogy energiával lássa el a testet. Arra a gyomor való. Ugyanígy, ne a szegény pénzelje a gyülekezetet, hanem aki tényleg megteheti. A másik érvem meg az, hogy szelídséggel kell csinálnia, nem pöffeszkedve, döngetve a ferrárit. De ezzel vitatkozhatsz. :)
  6. elöljáró: onnan tudod, hogy vezető vagy, hogy szorgalmas vagy és nem szétszórt. A te dolgod a rendszeresség biztosítása, a színpad felállítása. Nem feltétlenül a tanítás. Én például nem vezetésre termettem, nem szoktam átlátni a káoszt. A fejekben lehet, rendet tudok rakni bibliai igazságokat tekintve, de egy rakat embert nem tudnék irányítani, beosztani, ki ide, ki oda menjen. Az elöljáró: elöl jár. Gyakorlati ember. Példát ad, serkent, buzdít. De nem erőltet.
  7. könyörülő: Ő az, aki felemeli a gyengéket és a szomorkodókat megvidámítja. Igazi lelki mentor! Hasonló az elöljáróhoz, de inkább lelki példa, mint gyakorlati. Dávid könyörült a 600 eladósodott és elkeseredett emberen, belőlük lettek a legjobb vitézek! Jézus könyörült Zákeuson, a samáriai asszonyon, a parázna nőn, a lepráson, a gadarain, a bénán, akit négyen vittek, stb... mind olyan emberen, akik a vele való találkozás után helyreálltak Istent dicsőítve. Barnabás könyörült Pálon és "felfuttatta" az egykori inkvizítort a gyülekezetben. Később Márkon is könyörült. Ezt látva Pál könyörült Timóteuson és Tituszon és elöljárókat és tanítókat faragott belőlük.
Mi az az egy dolog ezekben, ami közös? Az, hogy egyik sem öncélú: mindegyik a másik emberért van! Még megjegyzem, több szerep is juthat egy emberre, illetve, egy-ugyanazon szerep is juthat több embernek. De mi itt a lényeg? Nos, ha tovább olvasunk, észrevesszük, hogy ez a gyülekezet éppen faceodícea ellentéte: "A szeretet képmutatás nélkül való legyen." Tehát, ne csak lájkoljatok! Hanem: "iszonyodjatok a gonosztól, és ragaszkodjatok a jóhoz."

Konklúzió:
Jézus rengeteget beszélt a képmutatásról (tized, ítélkezés, közömbösség, langyosság, rutin, szokások, ál-vallásosság, felszínesség). És rengeteget arról is, hogy "irgalmasságot akarok és nem áldozatokat, Isten ismeretét, és nem égőáldozatokat." Vajon Jézus egyszerűen csak lájkolna a fészbukon, ha bajban lennénk, vagy el is jönne hozzánk? Nos, én nagyon hálás vagyok, hogy Ő nem csak a mennyben ül és lájkol, hanem tesz is valamit értem.

"Uram, könyörülj rajtunk, hogy mi is könyörülhessünk egymáson. Ámen."

Ne csak lájkoljuk a testvéreket, és akkor boldog lesz a gyülekezetünk.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

2 bloggeres hozzászólás:

  1. Számomra a kulcs-mondat:
    >>"Nekem van egy bajom a Bibliaolvasással: mindig mást találok benne, mint amit látok a mai gyülekezeti gyakorlatban."<<
    Erős, és felrázó Post,-köszönöm!
    (De azért lájkoltam is...!)

    Nem akarlak elkeseríteni, ATTee, de én azt tapasztalom,hogy sok tesónak még a "lájk" gomb megnyomása is emberfeletti,gigászi küzdelem.

    VálaszTörlés
  2. Jó és figyelem felkeltő, sőt felrázó az írásod, mégis vitatkoznom kell:
    1. Aki a kicsit (a like-ot) nem becsüli, a nagyot nem érdemli!
    2. Ahogy van őszinte, képmutatás nélküli szeretet, úgy van őszinte, képmutatás nélküli like is.
    Erről az alapról indítva lesz érvényes a dorgálás, amit írtál ATTE.

    VálaszTörlés