Menü

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2020. december 15., kedd

Spekuláció: Sátán egyik nagy hazugsággyára

Nem, nem a tőzsdéről beszélek, sem a tősdespekulánsokról. Hanem arról a bizonyosról, amit igazából irodalomórán tanítottak nekünk verselemzéskor:
„Biztos azt mondta a költő ezzel, hogy…”
És nem, egyáltalán nem biztos. Nem voltál ott, nem beszélgettél vele, nem tudod, mi járt az agyában és mik voltak az érzései. A spekuláció az, amikor olyasmit olvasunk bele a versbe, ami a költőnek lehet, hogy eszébe se jutott.


Ugyanígy spekulációra épül az evolúció is. Van néhány lelet, meg néhány elképzelés, és mindent abba próbálnak beleerőltetni. Miért? Ott voltak a teremtéskor? Nem.

Ugyanígy spekulációkra épül a legtöbb vallás.
„Isten vagy a láthatatlan világ biztos ilyen meg olyan…”
Nem. Egyáltalán nem biztos, hogy olyan. És mégis, ráépítenek egész rendszereket.

És ott vannak a keresztény szekták is, akik beleolvasnak mindent a Bibliába, ami nincs is ott, például:
„A Biblia azt mondja, hozd be a tizedet a tárházba. A tárház az a gyülekezet. Ezért kell a pénzedet beadnod.”
Nem. A tárház az tárház, vagyis tároló épület, és a tized a Bibliában sose volt pénz. Ez megint egy spekuláció, amivel egy hazug rendszert állítanak fel.

Aztán ott vannak a körülményekről szóló spekulációk:
„Nézd már, rámászott a kígyó és megmarta. Biztos az istenek büntetése ez rajta, mert valami gonoszat tett” – mondták rá Pál apostolra a máltai bennszülöttek.
Aztán amikor Pál lerázta a kígyót a tűzbe és semmi baja sem lett, a spekulációjuk összeomlott.

Van még a személyes spekuláció is, ami elválasztja az embereket egymástól.
„Biztos ezért csinálta ezt meg azt, mert…. Biztos azért ilyen, mert….”
Nem! Egyáltalán nem biztos, sőt, többnyire valószínűleg nem azért csinálta.Ez a spekuláció azért gonosz és sátáni, mert olyan, mint a rögtönítélő bíróság. Ki sincs hallgatva az illető, és máris meghozzák felette az ítéletet. Egy normális és tisztességesen működő bíróságon először kihallgatják a feleket, és az alapján állítják össze a teljes képet.

A spekuláció ördögi és meg kell térni belőle. Azért ördögi, mert a realitás talajáról elviszi a spekulálót a hazugság világába. Hiszen a logika szerint bármennyi igazságba ha belekeversz egy kis hazugságot, az egész rendszered egy hazugsággá változik. A spekuláció ezért olyan, mint a patkányméreg. Elég egy kevés belőle, és az egészet megmérgezi.

Hogyan kerülhetem el a spekulációt?
A legalapvetőbb, hogy amikor jönne egy spekulatív kísértés, még mielőtt belekezdenél az elméletgyártásba, kimondd:
„Nem tudom!”
„Nem tudom, a költő mit gondolt!”
„Nem tudom, hogy lett a világ és az élet.”
„Nem tudom, milyen Isten (egyelőre)!”
„(Még) nem tudom, itt mit mond a Biblia.”
„Nem tudom, miért marta meg a kígyó ezt az embert.”
„Nem tudom, miért csinálta.”

Majd elkezdünk kérdezni, utánajárni, ha akarunk. Jézus korában is kétféle ember volt: aki kérdezett tőle, és aki nem. Akik kérdeztek tőle, azokat hívjuk tanítványoknak, gyakornokoknak. Mert ők meg akarták ismerni Őt, és Isten Országát. Jézus szándékosan szűrt példázatokkal, mert voltak, akik csak spekuláltak. Ők voltak a jó vallásos emberek és a megkövéredett szívű és nehezen halló emberek. Ez azt jelenti, hogy őket nem érdekelte az igazság, nekik már megvolt a véleményük, vagy másoktól összelopkodott spekuláció-részecskékből rakták maguknak össze a kirakót.

Ezzel szemben a tanítvány az, aki utánamegy és kérdez. Jézust is kérdezték. A bereai emberek is kinyitották a Bibliát, hogy úgy vannak-e a dolgok. Az ilyen ember az igazság-szerető. Kérdez. Hallgat. Figyel. Tovább kérdez. Addig, amíg meg nem érti a dolgokat. Ezt emberekkel kapcsolatosan úgy hívjuk, hogy megértő. Tudománnyal kapcsolatosan pedig úgy, hogy kutató (ha nincs lekenyerezve).

Kezdjünk el megtanulni kérdezni:

Emberileg:
„Azt hogy érted, hogy…”
„Mi a baj?”
„Amikor az történt, mi volt benned?”
„Mit szeretsz/szeretnél/mire van szükséged?”

Istennel szemben:
„Istenem, (keresőként ezt hozzá lehet tenni: ha létezel), segítenél megérteni a dolgokat?”
„Úr Jézus, ezt hogy érted?”
„Uram, szerinted van bennem gonoszság? Megmutatnád, hogy mi az?”
„Istenem, mit szeretnél tőlem / mi az akaratod, mit érzel/gondolsz?”

Amikor eljön az Antikrisztus, vagyis a törvénytelen, azért fog tudni eljönni, mert az emberek nem fogadták be az igazság szeretetét, és ezért el fognak hinni minden hazugságot és hamis jelt is. Isten is meg fogja őket pecsételni, amikor rájuk engedi a tévelygés erejét:

a törvénytelen… eljövetele a Sátán működése szerint van, a hazugság minden csodás erejében, jelében és csodájában, és az igazságtalanság minden csalárdságában; azok között, akik azért jutnak pusztulásra, mert az objektív igazság feltétlen szeretetét nem fogadták be az ő megmenekülésükre. És emiatt fogja rájuk küldeni az Isten a tévelygés működését, azért, hogy higgyenek a hazugságnak, hogy megítéltessenek mindazok, akik nem hittek az igazságnak, hanem tetszésüket lelték az igazságtalanságban.
2Thesszalonika 2, Névtelen Biblia
Ezért fontos, hogy tanítvány legyél és ne filozófus.

A filozófus agyal és tévelyeg.
A tanítvány kérdez és megismeri az igazságot.

Spekuláció helyett kérdezz, és nyugodt lesz az életed.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése