MyMenu1

TIPP: A cikkek alatt rákattinthatsz a kapcsolódó cikkekre is.

2012. május 28., hétfő

Vasruha helyett...

Vasruhában nem lehet óriásokat győzni. Ahhoz parittya és kő kell. Törvényben nem lehet a bűnöket legyőzni. Ahhoz hit és Krisztus kell. A pásztorok és tanítók feladata, hogy rafinált tanítások mindenféle ide-oda taszigáló szelei helyett az embereket tökéletessé és felnőttkorúvá tegyék Jézus szeretetében. Vegyük elő ismét a jó öreg Dávid és Góliát történetét...


Most nem a felszínt vakargatjuk!

Gyorsan egy miniszótárat!
 • Saul neve: "A nagy sztár, akire mindenki felnéz."
 • Dávid neve: "Akit szeretnek."
 • Góliát neve: "Ami már el van távolítva."
 • Vasruha: a törvény. Miért? Mert Dávidot zavarta és nem tudott benne mozogni.
 • Parittya: a hit. Miért? Mert a hit mindig egy adott dolgot vesz alapul (kő) és egy adott célra fókuszál (Góliát).
 • A kő: Jézus. Miért? Mert a kegyelem azt mondja, Jézus a kőszikla (1Korinthus 10:4).
 • A kard: Isten igéje (Zsidók 4:12).


Miről szól ez a történet?

Nem, most nem a vasárnapi iskolás verzió jön, amit a gyülekezetben hallottál. Te vagy Dávid, és tudnod kell, hogy Isten örök szeretettel szeretett téged, azért vont közel magához hűségesen (Jeremiás 31:3). Ezek után már zavarni fog téged a törvény vasruhája, amit Saul próbál meg rádtenni. Ne feledd: két fontos "Saul" van a Bibliában. Az egyik a Krisztussal még nem találkozott, Gamáliel-teológián végzett lovon-ülő valaki a zsinagóga-gyülekezetben, a másik pedig a "mindenkinél egy fejjel magasabb" király, akire sztárként felnéznek, s közben pedig elveszi legjobb dolgaidat, tizedet szed, családod és te pedig rabszolgái lesztek (1Sámuel 8:14-16).

Szóval, itt van Dávid, aki tudja, hogy Isten szereti őt. Az ilyen embert zavarja, amikor a "sztárok" és a "tanultak" megpróbálnak ráerőltetni egy törvényt, egy vasruhát. Vasruhában nem tudsz sose győzni gondjaid fölött. Nézd meg Sault és a hadinépet! Negyven napon át ott féltek és gyötrődtek. Miért? Mert törvény alatt voltak és nem hitben. Ha tehát tudod, hogy Isten szeret, zavarni fog, amikor szabályokat próbálnak rád tenni annak érdekében, hogy győztes legyél.

Nos, vegyük elő a parittyát és a követ. Ahogy a parittya sem ér sokat kő nélkül, ugyanúgy a hitünk sem ér sokat Jézus bevégzett keresztmunkája nélkül. Hiába mondjuk, hogy "hiszek", ha cselekedeteink azt tükrözik, hogy "nem hiszek". Például, hiába hiszünk Istenben, ha még mindig a bűneinket vallogatjuk. De hát hogy mondhatsz ilyet? - kérdezed. Nos, a kő Jézus bevégzett munkája. De ahogy a kő nem sokat ér parittya nélkül, ugyanúgy számunkra semmit sem ér Jézus kereszthalála és tökéletes váltságműve, ha nem hisszük el, hogy "bűneink mind meg vannak bocsátva" (Máté 9:2). Egy megbocsátott bűnön pedig nincs mit megvallani, nem igaz? (Nem a személyes bocsánatkérésről beszélek, hanem az Isten felé történő "bűnrendezésről": bűneink már örökre rendezve vannak Krisztusban.)


Az igazi győzelem

Tudod, mi győzte le Góliátot? Nem a parittya és nem a kő a lényeg. Hanem az, hogy Dávid úgy nézett rá, mint "Ami már el van távolítva" és elkezdte alkalmazni e két dolgot: a hit-parittyát és a Krisztus-követ. Tudod, mindenki hisz valamiben, de nem mindegy, mit teszel a parittyádba. Ha a Krisztus bevégzett munkájában hiszel, tehát ezt teszed parittyádba, akkor ezáltal te már úgy nézhetsz bűneidre és életed problémáira, mint "Ami már el van távolítva." Jézus eltávolította a bűnt, az átkot és az ellened szóló vádiratot. Higgy Jézusban, tedd a parittyába a követ!

S ha emlékszel a történetre, Dávid a legvégén még a biztonság kedvéért elvette Góliát kardját és levágta a fejét. A kard Isten Igéje. Fontos, hogy miután már hittél Jézusban, a Bibliát (ami eddig vádolt téged) vedd el Góliát kezéből és most már azért olvasd, hogy meggyőződhess teljesen a Krisztusba vetett hitedben és levághasd a téged vádló Góliát fejét végleg. Parittyád és kardod együttműködnek abban, hogy meggyőződj: a téged vádló dolgok örökre el vannak távolítva Jézus bevégzett munkájában (Róma 8:1).


A tökéletes szeretet kiűzi a félelmet

Szeretnél hát győztes lenni? Kövesd Dávidot. Ha tudod, hogy a te neved: "akit szeretnek", akkor kényelmetlenné fog válni mindenféle törvény vasruhája, amit rád próbálnak helyezni. Ezt ledobva bátran magadhoz fogod venni a hit parittyáját és bele fogod tenni Jézus keresztgyőzelmének kövét. Mit gondolsz, hány kő is kellett Dávidnak Góliát legyőzéséhez? Nos, mire vársz? Vedd hát el a kardot Góliáttól, és olvasd ki belőle a győzelmet!

Példaképp az 1János 4:17-18 igékkel zárom. Zárójelbe tettem Dávid és Góliát történetét, melyeket összeolvasva értelmes üzenetet kapsz:
 • Azzal lesz teljessé a szeretet közöttünk, (Dávid,)
 • hogy bizodalmunk van az ítélet napjához, (vedd le a vasruhát,)
 • mert a mint ő van (vedd fel a Krisztus-kősziklát)
 • úgy vagyunk mi is e világban (és tedd bele a hit-parittyába).
 • A szeretetben nincsen félelem; sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet (Lőj és lásd eltávolítva Góliátot!),
 • mert a félelem gyötrelemmel jár: (Saul negyvan napig gyötrődött,)
 • aki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben. (mert "nagy-ságában" nem látta Isten szeretetét.)
 • Mi szeressük őt; mert ő előbb szeretett minket! (De te vedd a kardot és vágd le Góliát fejét.)

Csak akkor fogod tudni nyugodt élettel szeretni Istent, ha megérted, hogy a Biblia arról szól, hogy Ő előbb szeretett minket.

Kapcsolódó cikkek:

facebookos hozzászólás:

0 bloggeres hozzászólás:

Megjegyzés küldése